<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Február 1-ig minden étterem biztosan zárva, de a vidéki Magyarország legjobb luxuséttermeit alaposan megsegíti a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legügyesebb pályázó már panziót, éttermet és borteraszt is közpénzből építhet. 

Míg a koronavírus-járvány miatt például a munkájukat vesztett vidéki idegenvezetőket legfeljebb egymillió forinttal segítette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), addig a vidéki csúcséttermeket és csúcsborászatokat a magyar turizmus kormányzati szerve 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással protezsálta - derül ki az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program honlapjáról.

Amióta tavaly ősszel megújult a kormányzati felügyelet alatt álló ügynökség internetes oldala, azóta újra és újra előkerülnek olyan lezárt pályázatok eredményei, amelyek eddig nem voltak ismertek, pedig nem csak 2020-ban, hanem 2019-ben odaítélt vissza nem térítendő állami támogatásokról van szó.

Luxuséttermek luxus-támogatással Fotó: depositphotos.comLuxuséttermek luxus-támogatással Fotó: depositphotos.com

A csúcséttermes és csúcsborászatos nyertesek is a 2020-ban lezárt pályázatok eredmény-listájából derültek ki, igaz, annak semmi nyoma, hogy pályázat tényleg lett volna. Ilyen tartalmú pályázati felhívás nem található az oldalon. Ugyanakkor például a Sziget Fesztivál alapítójaként ismert Gerendai Károly esetéből is tudható, hogy pályázat nélkül, egyedi elbírálással is lehet milliókat kapni az MTÜ-től, a nyertes nevét és a támogatás összegét mégis a lezárt pályázatok között tüntetik fel.

Magyarországon kismillió étterem található, amelyek november óta zárva vannak a koronavírus-járvány miatt (olyan is akad, amelyik tavaly március óta) legalább február 1-ig, pályázat nélkül pedig nem lehet tudni, hogy miért éppen a vidéki csúcséttermek olyan képviselői kaptak 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, mint a balatonszemesi Kistücsök, a köveskáli Mi a Kő, az egri Macok, a győri Lamareda, a debreceni Ikon vagy az őriszentpéteri Pajta. Szintén kismillió borászat van Magyarországon, de nem lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján kapott éppen a Laposa, a Gilvesy, a Bujdosó vagy a Pálffy pince állami segítséget.

Az egyik legnagyobb nyertes a Laposa-család, hiszen éttermük és borteraszuk is nyert. A Laposa Gasztro Kft. 71,5 millió forintot kapott a Laposa Borterasz teljes körű felújítására. 

Lehet rekkenő nyári hőség, szürettől nyüzsgő ősz, vagy téli hóesés, a Laposa borterasz a Badacsony egyik legszebb pontján megunhatatlan panorámával vár egész évben

- hirdeti magát a borterasz. A cég 2019-ben 120,5 millió forintos forgalom mellett 14,1 millió forintos nyereséggel zárt. Tulajdonos pedig a Laposa Birtok Kft.-én keresztül Laposa József, Laposa Bence és Laposa Zsófia. Közülük Laposa Bence a legismertebb, aki 2004-ben vette át a Laposa birtok igazgatását a szüleitől, 2014-ben pedig független indulóként lett tagja badacsonytomaji a képviselő-testületnek is (ma már nem az). Még 2018-ban pedig nagy elismerésben részesült Laposa Bence: Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán MTÜ-vezér adta át neki a turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését, a Pro Turismo-díjat a Művészetek Palotájában, a Turizmus Summit 2018 konferencián.

A Laposa Birtok Kft.-nek jó évei voltak, hiszen 2018-ban 370 millió forintos árbevétel mellett 31,5 millió forintos profittal zártak, míg 2019-ben 446 millió forintos forgalom 45,8 millió forint nyereséghez volt elég. Szintén nyert a család Laposa Friss Kft. nevű cége: 71,5 millió forintból a Friss terasz nevű éttermüket bővíthetik. Így most összesen 143 millió forintot kaptak a Laposa-család cégei. A sikeres famíliának van panziója is, Kishableány névre hallgat, amely szintén nem lenne majd annyira kényelmes a Kisfaludy-pályázatok nélkül. A Laposa Birtok Kft. korábban 173,2 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a panzió felépítésére.

Duplázónak számít Csapody Balázs is. A balatonszemesi Kistücsök étterem ugyanis 57,2 millió forint közpénzből újulhat meg, a közpénzt a Gastrogold Vendéglátó Kft. kapta, amelynek Csapody Balázson kívül Béres József a tulajdonosa. Amikor nincs koronavírus-járvány, akkor kifejezetten jól megy a híres étteremnek: a Gastrogold 2019-ben 346,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el, ami 56,1 millió forint profitot eredményezett a tulajdonosoknak.

Kettejük közül Béres József a gazdagabb, hiszen a Béres Gyógyszergyár Zrt. 2019-ben 13,3 milliárd forint forgalomnak és 1,5 milliárd forint nyereségnek örülhetett. Nem ez az első sikerük, hiszen a Gastrogold Kft. korábban 315 millió forintot kapott az MTÜ-től a Kistücsök panzió kialakítására, amely jelenleg már épül is az étterem mellett.

Érdekes módon a Dining Guide Étteremkalauz 2020-as vidéki TOP10 étterme közül gyakorlatilag valamennyi kiemelt egység vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

  • Kistücsök étterem-Gastrogold Kft.: 57,2 millió forint
  • Anyukám mondta-Anyukám Mondta Kft.: 49,9 millió forint
  • Ikon-Ikon Kft.: 14,8 millió forint
  • Lamareda-Lamareda Kft.: 9,1 millió forint
  • Macok bisztró-Macok Bisztró Kft.: 20 millió forint
  • Bistro Sparhelt-Ánizsmag Kft.: 71,5 millió forint

A legutóbbi beszámolóik alapján nyereségesen működő éttermek mellett szintén támogatást kapott az őriszentpéteri Pajtát megnyitó Kvasznicza Ferenc új cége, a Kástu Kabinházak Kft. is: 59,9 millió forint közpénz segítségével építhet kabinházakat az Őrségben.

A korábbi Kisfaludy-pályázatok alatt már pénzeső hullott a borászatokra, szerte az országban panziók épülhetnek a gyakran veszteségesen tevékenykedő pincészetek mellé. Most a már említett Laposa-birtokon kívül például a Martinus borterasz kialakítására a tavaly novemberben bejegyzett Martinus Birtok Kft. kapott 31,5 millió forintot. Itt az egyik tulajdonos Gilvesy Róbert, a hegymagasi Gilvesy Pincészet Kft. ügyvezetője, aki harmadik generációs kanadai magyar, 1992-ben, harmincévesen települt át Magyarországra.

Még 2018-ban lehetett arról olvasni, hogy dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet. A Bujdusó Ferenchez köthető társaság most 60 millió forintot kapott egy pezsgőműhelyre. A Pálffy-család köveskáli pincéje pedig 30 millió forint közpénzből korszerűsítheti a borteraszát.

A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.