4p

Putyin megkapta az iráni ajatollah jóváhagyását a háborút illetően, Erdogannak megköszönte, hogy a búza ügyében közvetített, Zelenszkij nem akarja télig elhúzni a háborút. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi teheráni látogatásán elnyerte Irán legfelsőbb vezetőjének jóváhagyását az Ukrajna elleni inváziójával kapcsolatban. Ali Hamenei ajatollah azt mondta Putyinnak: „A háború kemény és nehéz kérdés, és Irán egyáltalán nem örül annak, hogy a hétköznapi emberek szenvednek tőle, de Ukrajna esetében, ha nem ön kezdeményez, akkor a másik fél indította volna el a háborút ... Ha az út nyitva áll a NATO előtt, nem ismer határokat, és ha Ukrajnát nem állítják meg, valamivel később a Krím ürügyén kezdték volna meg ugyanezt a háborút.”

 • Hamenei hozzátette, hogy Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia a „nyugati megtévesztés” ellen. „Irán és Oroszország hosszú távú együttműködése nagymértékben, mélyen előnyös mindkét ország számára” – mondta.

Ukrán katonák aknagránátokat tisztítanak gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 19-én. Fotó: MTI/AP
Ukrán katonák aknagránátokat tisztítanak gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 19-én. Fotó: MTI/AP

 • Putyin szerint olyan előrelépés történt, amely lehetővé teheti Oroszország számára az ukrán búza elleni blokád feloldását. „Szeretném megköszönni a közvetítői erőfeszítéseiket” – mondta az orosz elnök Recep Tayyip Erdoğannak, török ​​kollégájának teheráni útja során a Kreml által kiadott közleményben. „Az ön közvetítésével előreléptünk. Még nem oldódott meg minden probléma, de az már jó, hogy van mozgás.”

 • Ukrajna nem akarja, hogy a háború télig tartson, mert ez időt adna az orosz erőknek a behatolásra, és megnehezítené az ukrán ellentámadást. Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnöke, Andry Yermak azt mondta: „Nagyon fontos számunkra, hogy ne lépjünk be a télbe. Akkor az oroszok be tudják ásni magukat, ami megnehezíti a dolgokat.”

 • Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke kijelentette, hogy az ukrajnai béke Moszkva feltételein alapul. Medvegyev, aki jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője, kijelentette: „Oroszország minden célját eléri. Béke lesz – de a mi feltételeink szerint.” Putyin azt állította, Moszkva nem látja, hogy Ukrajna teljesíteni szeretné a márciusban kötött előzetes békemegállapodás feltételeit.

 • John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy Oroszország újabb ukrán területek annektálásának alapjait fekteti le, és illegitim meghatalmazottakat telepít az ellenőrzése alatt álló területekre. Kijelentette, hogy Oroszország ezeken a helyeken a rubelt igyekszik hivatalos fizetőeszközként beállítani, és arra kényszeríti a lakosokat, hogy állampolgárságért folyamodjanak.

 • Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy „jelentős eredményeket” vár Ukrajnában felesége keddi washingtoni útja kapcsán. „Ukrajna első first lady-jének tengerentúli látogatásának célja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelése, az emberek orosz terrortól való megvédése, a további segítségnyújtás és a humanitárius szükségletek kielégítése” – mondta. Olena Zelenska kedden találkozott amerikai kollégájával, Jill Bidennel, mielőtt szerdán fellépett a Kongresszus tagjai előtt.

 • A dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója 100 dollár (83 font) jutalmat ajánlott fel mindenkinek, aki beazonosítja az Oroszországgal együttműködő embereket. Vitalij Kim ezt az összeget azoknak hajlandó kifizetni, akik „felfedik a megszállóknak az ukrán csapatok bevetési helyét”, vagy segítenek nekik meghatározni a lehetséges célpontok koordinátáit.

 • Újabb hat francia gyártmányú Caesar tüzérségi löveg „úton van” Ukrajna felé –erősítette meg a francia külügyminiszter. A pontosságukról és mobilitásukról híres fegyverek közül tizenkettőt már átszállítottak Ukrajnába, és „a másik hat már úton van” – mondta Catherine Colonna a szenátus bizottságának.

 • Az Egyesült Államok a következő napokban új fegyverkezési csomagot jelent be Ukrajna számára – közölte egy kormánytisztviselő. A Reuters jelentése szerint a csomag várhatóan tartalmazni fogja a Himars néven ismert mobil rakétavetőket, és különféle tüzérségi lőszereket.

 • Zelenszkij szerint külön bizottságot állítottak fel az Ukrajnának szállított fegyverek használatának ellenőrzésére„Partnereink teljeskörűen tájékozottak, hogyan használjuk a biztosított fegyvereket. De annak érdekében, hogy véget vessünk az orosz propagandisták és az őket segítők manipulációinak Ukrajnában vagy valahol máshol, egy kiegészítő parlamenti ellenőrzési eszköz lép életbe” – mondta. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!