3p

Megjelentek a kedvezményes kamatozású minősített zöld lakáshitelek a piacon.

Ahogy arra számítani lehetett, több bank is megjelent áprilistól a jegybanki kritériumoknak megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek energiatakarékossági szempontokat előtérbe helyező, cserébe jellemzően kedvezményes kamatozással elérhető konstrukciókkal.

Jó az időzítés. Fotó: Depositphotos
Jó az időzítés. Fotó: Depositphotos

Egyelőre a legjelentősebb lakossági ügyfélkörrel rendelkező bankok közül csak néhány kínál zöld MFL hitelt, jó eséllyel a későbbiekben bővül majd a kör. Többek között a CIB, az Erste, a K&H, a Takarékbankkal fúzióra készülő MKB és a Raiffeisen jelent meg a zöld lakáshitelével. A Magyar Nemzeti Bank minősítési rendszere miatt a konstrukciók feltételei részben megegyeznek, de vannak különbségek - mutat rá a money.hu elemzése. 

Érdemes alaposan megnézni a feltételeket

Van például olyan bank, amelyik új lakás vásárlása vagy építése mellett meglévő lakás korszerűsítésére is nyújt zöld lakáshitelt. Ugyanakkor vannak piaci szereplők, amelyek csak vásárlás esetén biztosítják a zöld lakáshitelt. “Szintén eltérő a gyakorlat a kamatkedvezmény érvényesítésében. Egyes bankok már az igényléskor biztosítják az alacsonyabb kamatot, a másik megoldás viszont az, hogy csak azután adják meg a kedvezményt, ha a hitelfelvevő igazolja, hogy az energiatakarékosságra vonatkozó feltételek teljesültek.

Ez egyébként azt jelenti, hogy BB vagy annál kedvezőbb energiatanúsítvánnyal rendelkező ingatlant kell vásárolni vagy építeni a hitelből, illetve a korszerűsítés eredményeként az adott lakás el kell érje ezt a szintet” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Közölte azt is, hogy a zöld lakáshitelek megjelenése mellett a bankoknak vannak különböző felújítási hitelei, amelyekre különböző mértékű, akár 1-2 százalékpontos kedvezményt nyújtanak. 

Nagyobb lehet az alku a felújítandó lakásokra

Balogh László, a money.hu-val egy cégcsoportba tartozó ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ehhez hozzáfűzte:

“Az eladásra kínált felújítandó állapotban lévő lakóingatlanok kedvezményes zöld lakáshitelből történő felújítása lehetőséget jelenthet a lakást saját célra vagy a befektetési céllal vásárlóknak egyaránt. A felújított lakások iránti kereslet ugyanis kevésbé esett vissza a felújítandókhoz képest. Előbbieknél 45 százalékos, utóbbiaknál majdnem 50 százalékos visszaesés látható. Így a felújítandóknál jelentősebb alkut érhetnek el a vevőjelöltek. Ennek a fordítottja igaz a befektetési célú vásárlókra, akik a felújított lakások iránti erősebb keresletben bízhatnak. Az érdeklődők 73 százaléka keres felújított vagy jó állapotú lakást. A befektetési célú vásárlók számára lényeges lehet az is, hogy a bérlők is inkább a jó állapotú és alacsony rezsivel fenntartható kiadó ingatlanok érdeklődnek. Emellett fontos, hogy a befektetési célú vevők is hozzájuthatnak a kedvezményes zöld lakáshitelhez.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!