Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.

Ha van válságálló iparág, akkor az a szerencsejáték-piac lehet, ugyanis a Magyar Államkincstár tavalyi adatai szerint 2012 óta nem folyt be annyi játékadó-bevétel a költségvetésbe, mint éppen a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-ban. Emlékezetes, hogy 2012-ben alakította át a kormány a szerencsejáték-piacot, azóta a nyerőgépeket csak játékkaszinóban lehet működtetni.

A szerencsejáték világjárvány alatt is népszerű Fotó: MTIA szerencsejáték világjárvány alatt is népszerű Fotó: MTI

Még 2012-ben összesen 52 milliárd forint játékadónak örülhetett az államkassza, ezt a szintet tavaly sem sikerült ugyan megközelíteni, de a 35 milliárd forintos bevétel 2012 óta a legnagyobb. Ráadásul 2020. novemberében és decemberében szintén akkora összegek folytak be, mint legutóbb 2012-ben. 

Az még megfejtésre vár, hogy pontosan mi történt tavaly novemberben és decemberben, amikor a Magyar Államkincstár statisztikái szerint 4,4 milliárd forint, illetve 3,9 milliárd forint játékadó jelent meg az állam számláján. Pedig november 11-e óta kijárási tilalom van és ez volt az a hónap, amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a szállodák csakis üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat pedig egyáltalán nem.

Ez azért lehet fontos szempont, mert például a soproni és több budapesti kaszinót is jelentős arányban külföldiek látogatják. Végignéztük az elmúlt évek havi bontásban elérhető adatait, és egészen 2012 júliusáig kellett ahhoz visszalapozni, hogy egy 5 milliárd forintos havi játékadó-bevételt találjunk. Azóta még a havi 4 milliárd forintot sem ugrotta meg ez a szám, tavaly novemberben pedig rögtön 4,4 milliárd forint jött össze.

2020-ban a játékadó esetében nem emelkedett az adómérték. A játékadó pénzforgalma az egyes játéktípusokhoz kötődő bevétel függvényében változik az egyes hónapokban

- közölte lapunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.