4p

Márciusban a magyar ipar volumene soha nem látott szintre ugrott, áprilisban viszont csökkent a termelés. Ugyanakkor az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest így is óriási növekedést láthattunk.

Miután 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt tömegesen álltak le a hazai gyárak, így nem okozott meglepetést az ipari termelés hétfőn közölt második becslése. Eszerint 2021 áprilisában az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján viszont az ipari kibocsátás 2021. márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

Érdemes kiemelni, hogy a volumeneket vizsgálva, a márciusi kiugróan magas 3853 milliárd forintos értéket produkált, korábban soha nem járt ilyen szinten. Ebből a szempontból vizsgálva nem olyan megdöbbentő a visszaesés ténye. Ehhez ráadásul az is hozzájárult, hogy a járműiparba ismét jelentkezett a világszerte problémát okozó chiphiány. Hogy melyik vállalatnál milyen szintű problémát okozott, annak pontos mértéke nem ismert, ugyanakkor a hírek arról szóltak, hogy a Mercedes kecskeméti üzemében 10 napra leállt emiatt április végén a termelés. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ennél szofisztikáltabban foglalmazott, a társaság ugyanis azt közölte akkor, hogy módosította termelési programját.

Az autóipari nehézségek egyébként a járműgyártás volumenében is éreztették a hatásukat, a KSH által közzétett adatok szerint a volumen havi bázison 18 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor éves szinten így is ez az ágazat ugrott a legnagyobbat, az egy évvel korábbi közel négy és félszeresére. A kiugró teljesítmény elsősorban az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A közúti gépjármű gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása éves szinten 45 százalékkal bővült. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 66, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 76 százalékkal nőtt. Ugyanakkor havi szinten itt is csökkenést mért a KSH, amely mögött az alkatrészhiány mellett más tényezők is közrejátszhattak.

A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül egyébként több esetében is hasonló folyamatok zajlottak, vagyis éves szinten komoly növekedést értek el, míg havi bázison visszaesést mért a KSH. Feltételezhető, hogy az elmúlt hónapok növekvő kereslete után megtorpant a vásárlói kedv, ami jelentkezett a termelési volumenben is.

A feldolgozóiparból mintegy 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,9 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor havi összevetésben itt is visszaesés volt jellemző. Ugyanígy visszaesett az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek előállítása, miközben mindkét szektor növekedést ért el az egy évvel korábbi számokhoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 159 százalékkal Nyugat-Dunántúlon, a legkevésbé, 19,8 százalékkal Budapesten. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 94 százalékkal nagyobb volt a 2020. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 46, az új exportrendelések 104 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!