<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Márciusban a magyar ipar volumene soha nem látott szintre ugrott, áprilisban viszont csökkent a termelés. Ugyanakkor az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest így is óriási növekedést láthattunk.

Miután 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt tömegesen álltak le a hazai gyárak, így nem okozott meglepetést az ipari termelés hétfőn közölt második becslése. Eszerint 2021 áprilisában az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján viszont az ipari kibocsátás 2021. márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

Érdemes kiemelni, hogy a volumeneket vizsgálva, a márciusi kiugróan magas 3853 milliárd forintos értéket produkált, korábban soha nem járt ilyen szinten. Ebből a szempontból vizsgálva nem olyan megdöbbentő a visszaesés ténye. Ehhez ráadásul az is hozzájárult, hogy a járműiparba ismét jelentkezett a világszerte problémát okozó chiphiány. Hogy melyik vállalatnál milyen szintű problémát okozott, annak pontos mértéke nem ismert, ugyanakkor a hírek arról szóltak, hogy a Mercedes kecskeméti üzemében 10 napra leállt emiatt április végén a termelés. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ennél szofisztikáltabban foglalmazott, a társaság ugyanis azt közölte akkor, hogy módosította termelési programját.

Az autóipari nehézségek egyébként a járműgyártás volumenében is éreztették a hatásukat, a KSH által közzétett adatok szerint a volumen havi bázison 18 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor éves szinten így is ez az ágazat ugrott a legnagyobbat, az egy évvel korábbi közel négy és félszeresére. A kiugró teljesítmény elsősorban az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A közúti gépjármű gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása éves szinten 45 százalékkal bővült. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 66, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 76 százalékkal nőtt. Ugyanakkor havi szinten itt is csökkenést mért a KSH, amely mögött az alkatrészhiány mellett más tényezők is közrejátszhattak.

A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül egyébként több esetében is hasonló folyamatok zajlottak, vagyis éves szinten komoly növekedést értek el, míg havi bázison visszaesést mért a KSH. Feltételezhető, hogy az elmúlt hónapok növekvő kereslete után megtorpant a vásárlói kedv, ami jelentkezett a termelési volumenben is.

A feldolgozóiparból mintegy 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,9 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor havi összevetésben itt is visszaesés volt jellemző. Ugyanígy visszaesett az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek előállítása, miközben mindkét szektor növekedést ért el az egy évvel korábbi számokhoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 159 százalékkal Nyugat-Dunántúlon, a legkevésbé, 19,8 százalékkal Budapesten. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 94 százalékkal nagyobb volt a 2020. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 46, az új exportrendelések 104 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.