2019. május 9. 11:42
mfor.hu

Évek óta nem állt ennyire jól a költségvetés április végén.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint áprilisban 102,9 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, aminél jobb negyedik havi záróegyenleget legutóbb 2012-ben tudott felmutatni a büdzsé. Ez a többlet elég volt arra, hogy a márciusinál egyensúlyhoz közelibb állapotba billentse a mérleget, és az első négyhavi hiány 39 milliárd forintra mérséklődjön.

Ez az alacsony deficit történelmi rekordnak számít, hiszen 2004-ig visszamenőleg soha nem volt ilyen kicsi a hiány, sőt, az eddigi legkedvezőbb helyzet április végén 2017-ben volt, 121 milliárdos hiány jött össze akkor.

 

A tárca közlése szerint az idei év első négy hónapjában – a főbb adónemeket tekintve – általános forgalmi adóból 349,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 55,5 milliárd forinttal, jövedéki adóból 36,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 160,9 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában – ismertette a pénzügyminiszter. Mint mondta: mindez azt mutatja, hogy a kiszámítható költségvetési és gazdasági folyamatoknak köszönhetően az 1,8 százalékos hiánycél továbbra is tartható, míg az államadósság aránya idén a GDP 70 százaléka alá mérséklődhet.

Az állami intézményrendszer működtetése és a közszolgáltatások biztosítása, a szociális- és nyugdíjkiadások teljesítése mellett a kormány folytatja az uniós finanszírozású projektek megelőlegezését – mondta el Varga Mihály. Tájékoztatása szerint 2019. január-áprilisban összesen 305,9 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el a költségvetés, ezzel szemben a kiadások 489,3 milliárd forintot értek el. A költségvetés hazai forrásból jelentős összegekkel támogatja – többek között – a Modern Városok Program fejlesztéseit, illetve az egyes vállalati kapacitásbővítő és munkahelyteremtő nagyberuházásokat.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi egyenlege a központi költségvetés 80,7 milliárd forintos hiányából, az elkülönített állami pénzalapok 33,1 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 8,6 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok