2020. május 30. 19:40
mfor.hu

Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondták, hogy az igazolt fertőzöttek száma 3867, és a tegnapi napon elhunyt hét, “krónikus megbetegedésben is szenvedő beteg”. Így az összes elhunyt eddig 524. A gyógyultak száma 2142-re emelkedett, az aktív fertőzötteké 1200 főre csökkent. Körülbelül az egyharmadukat, 414 beteget ápolnak kórházban és közülük 22-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

Újabb kormányrendelet lépett hatályba – mondták el –, ami megkönnyítheti a hazatérést a magyar állampolgároknak. A bolgár köztársaság területéről történő határátlépésről szól egy új kormányrendelet. Ez meghatározza, hogy azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozó látogatása céljából érkeznek a bolgár köztársaság területéről Magyarországra, korlátozás nélkül beléphetnek. Még akkor is, ha a Román Köztársaság területéről lépik át Magyarország határát.

Jöhet egy második hullám

Az utazást könnyítő rendeletekkel kapcsolatban is felhívták az operatív törzs tagjai a figyelmet, hogy “ezek a könnyítések nem jelentik azt, hogy azokat a védelmi intézkedéseket amelyeket korábban a kormány bevezetett és amely a szakemberek ajánlottak, ne kellene betartani”.  Mindenkit kérnek a védelmi intézkedések – szociális távolságtartás, maszkviselés – betartására. “Hiszen tudjuk, hogy következhet egy második hullám” – tették hozzá. De bíznak benne, hogy ezeknek a védelmi intézkedéseknek a betartásával elejét vehetik a komolyabb megbetegedéseknek is az őszi időszakban.

Balatoni hajó (archív) Balatoni hajó (archív)

Újságírók kérdezték, mikor várható utazási könnyítés Ukrajna és Románia irányába, milyen járványügyi feltételeknek kell teljesülnie ezekhez. Könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad átjárásáról, ahol a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé – mondták el. Hiába jó a helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha magyar állampolgár kimegy, nem biztos, hogy nem fertőződik meg. Akkor pedig a rokonaira,  munkatársaira veszélyt jelenthet. Ráadásul nemcsak Magyarországon múlik, hanem a szomszédos országokon is, hogy milyen egyezségek születnek.

Románia, Ukrajna odébb van

“Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat arra hajlandóságot, hogy könnyítse a határon történő átjárást” – hangzott el. Magyarország lehetővé tette mind román, mind ukrán oldaltól a tranzit közlekedést, tehát a belépést és átutazást. De akik itt akarnak maradni Magyarországon, még akkor is, ha magyar állampolgár és hazajött, akkor a különleges esetek kivételével karanténba kell vonulnia. Megjegyezték, hogy van már számos olyan ország, ahova korlátozás nélkül el lehet utazni és ahonnan korlátozás nélkül haza lehet érkezni. Ez a két ország egyelőre nem tartozik ezeknek a sorába.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után az egyetemek hagyományosan “ponthúzó partikat” szerveznek július közepén. Jelen állás szerint ezeket meg lehet-e tartani? – kérdezték. A jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény rendezhető szabadtéren, de hogy mi lesz július közepén, arra egyelőre még az operatív törzs sem tudott válaszolni.

Veszélyesebb a cseppfertőzés a tárgynál

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, és kevésbé szennyezett felületekkel, tárgyakkal. A tiszti főorvos szakmai véleménye szerint eddig is tudtuk, hogy a járvány nagyrészt cseppfertőzéssel terjed. “Lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk a tárgyakkal való átvitelnek” – mondta. Mindenképpen át lehet vinni ezt a betegséget a tárgyakkal is, tehát a további fertőtlenítés mindenképpen javasolt. De különösen fontos a távolságtartás, a cseppfertőzés megelőzése.

A nyárral az utazási szezon is elkezdődik, a maszk viselése kötelező-e a vonatokon, balatoni hajóutakon is? Kérdezte az Mfor.hu. A vasúti kocsik, hajók utassal való feltöltésekor figyelnek-e a másfél méteres távolság betartására. Kevesebb jegyet lehet-e eladni, mint amekkora a vonat illetve hajók befogadóképessége?

Hajókon is kell a maszk

Az általános védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet két fontos dolgot tartalmaz. Az egyik, hogy mindenki köteles a másik embertől a másfél méteres védőtávolságot betartani, kivéve a közös háztartásban élőket. A másik pedig, hogy a közlekedési eszközökön mindenki köteles az a szájat és az orrot eltakaró eszközt, például orvosi maszkot, sálat, kendőt viselni. A Balatonon közlekedő hajókon is mind a két védelmi intézkedést be kell tartani (a tömegközlekedésnek minősülő járatokon).

A tömegközlekedési eszközök szállítási kapacitását eddig is úgy alakították ki a közlekedési vállalatok, hogy ne lehessen teljes egészében feltölteni azokat. A vonatok például 30 százalékos feltöltöttséggel közlekedhettek csak a járvány nagyon súlyos időszakában. Fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozást, de teljes kapacitással ezek az eszközök jelenleg sem közlekedhetnek.

Az operatív törzs legközelebb kedden tart tájékoztatót. Az elhangzott adás visszanézhető a kormány Facebook-oldalán.

Mától változik a MÁV menetrendje

Megváltozik mától a vonatok menetrendje és a jegyek díjszabása is. A MÁV-Start előszezoni menetrendje alapján a vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be a balatoni forgalomban, tehát minden második ülőhely üresen marad. Így biztosítható az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság. Ez azt jelenti, hogy a gyors- és sebesvonatok a gyorsvonati pótjegy helyett csak vonatra szóló (vonathoz kötött) pótjegy használatával vehetők igénybe. A vonathoz kötött pótjegy meghatározza, hogy a jeggyel a vonat melyik kocsijában lehet utazni, a kocsin belüli ülőhely viszont szabadon elfoglalható.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Budapest és Balaton között csökkentett menetrend van érvényben. Mától viszont a nyári menetrend kezdetéig - június 19-ig - sűrűbben járnak a vonatok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.