3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Róna Péter csak akkor vállalná az MNB felügyelőbizottsági tagságot, ha az ellenzék egységesen jelölné.

"Arról tájékoztattam a három, engem jelölő párt vezetőségét, hogy miként a köztársasági elnöki jelölésemnél is történt, csak akkor vállalom, ha mind a hat demokratikus ellenzéki párt egybehangzóan engem jelöl, mert nem kívánom személyemmel illusztrálni az ellenzéki pártok között kialakult széthúzást és feszültséget" - mondta Róna Péter közgazdász a Népszavának adott interjújában. 

Ugyanakkor szerinte biztosra vehető a jelölés kimenetele, hogy a kormánypártok a korábbi gyakorlatnak megfelelően maguk állapítják majd meg, ki lesz a „befutó.

Róna Péter közgazdásznak több mindenben is markáns véleménye van a jegybankot illetően. Fotó: MTI
Róna Péter közgazdásznak több mindenben is markáns véleménye van a jegybankot illetően. Fotó: MTI

A kormány az MNB sugallatára – indokoltnak látta a kilenc­esztendős jegybanktörvény részleges módosítását, amivel kapcsolatban a közgazdász azt mondja:

"A jogszabálytervezet több szempontból is aggályos. Már az is elgondolkodtató, hogy az MNB élén álló Matolcsy György havi fizetését jövő év márciusától havi hatmillió forintra kívánják emelni, arra hivatkozva, hogy az ÁSZ elnöke is annyit keres. Ebben az a felháborító, hogy mindez olyan időszakban történik, amikor például a pedagógusok régóta beígért bérének rendezésére nincs elég pénz".

De ott is gondot lát Róna, ahogyan az adósságféket módosítani kívánják, ahogyan a lakossági hitelezés mértékét az ügyfél jövedelméhez kötnék. Ennek nincs helye a jegybanktörvényben! Egy nemzeti banknak eleve rendelkezésére állnak olyan eszközök, amelyekkel megfelelő keretek között kezelni tudja a bankok által nyújtott kölcsön mértékét.

Ráadásul a jegybanktörvény módosításához a parlamenti képviselők kétharmadának a szavazatára van szükség. Vagyis ha olyan pártok lesznek kormányon, amelyeknek nincs ekkora többségük, akkor még ha a gazdasági körülmények meg is változtak, akkor sem tudnak a rögzített formulán változtatni. Minden korrekcióhoz parlamenti jóváhagyás kell majd.

A közgazdász úgy véli, véleménye eltér más ellenzéki közgazdászokétól, akik szerint közömbös, hogy az MNB profitot termel-e egy adott évben vagy veszteséges lesz.

Álláspontjuk szerint a jegybank elsődleges feladata, hogy kordában tartsa az inflációt, ha ez veszteséget eredményez, akkor ezt tudomásul kell venni, nem kell vele foglalkozni! De ez egy tévedés. Ha az MNB olyan monetáris politikát folytat, amelyik jelentős nyereséget hoz ugyan, de közben a forint tudatos gyengítésével inflációt gerjeszt – ez volt a jellemző Matolcsy György elnökségének egy korábbi időszakában –, ez nem elfogadható, mint ahogy az sem, ha óriási lesz a vesztesége, mert korábbi hibái miatt kénytelen olyan kamatpolitikát folytatni, ami nagyon sokba kerül. Egyik sem kedvező, a jegybank tőkeellátottsága ugyanis a stabilitásának a része, amit józan, kiegyensúlyozott monetáris politikával lehet elérni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!