<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mégsem jövő héten dönt az uniós pénzek ügyében benyújtott magyar reformokról a Bizottság.

A várttal ellentétben valószínűleg nem fog ítéletet mondani jövő héten az Európai Bizottság az uniós pénzek ügyében hozott magyar reformokról, írja a Bloomberg az ügyet ismerő forrásaira hivatkozva. Korábban még olyan értesülések láttak napvilágot, hogy november 22-én közli döntését a brüsszeli testület a magyar kormány által az uniós pénzek lehívása érdekében tett korrupcióellenes lépésekről.

Az amerikai hírügynökség emlékeztet: amennyiben valóban nem lesz döntés a november 22-i bizottsági ülésen, akkor az uniós pénzügyminisztereknek nagyon kevés idejük marad a bizottsági álláspont kiértékelésére idei utolsó ülésükig, december 6-ig.

Amennyiben pedig az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács év végéig nem hagyja jóvá az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó források elköltésére benyújtott magyar tervet, akkor Magyarország elveszíti ezeknek a forrásoknak a 70 százalékát. A potenciális veszteség 4,1 milliárd euró. 

Uniós diplomaták szerint több tagállam (köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia) világossá tette, hogy időre van szüksége a magyar terv kiértékeléséhez.

Mint ismert, Magyarország mintegy 1,5 éve nem tudja lehívni a Helyreállítási Alapból neki járó pénzeket. Egyelőre nincs megállapodás Brüsszel és a magyar kormány között  a 2021-2027 közötti uniós kohéziós pénzekről sem (a magyar agrárpolitikai tervet viszont november első felében jóváhagyta a Bizottság), valamint újabb uniós pénzek befagyasztásával fenyegető jogállamisági eljárás is folyik Magyarország ellen.

Utóbbi eljárásban a Bizottság szeptemberben forrásbefagyasztásra tett javaslatot. A végső döntés ebben a kérdésben is az Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról december 19-ig.

A magyar kormány azt közölte, hogy 17 vállalásban állapodott meg az Európai Bizottsággal a szankciók elkerülése érdekében. Ezek között van az Integrációs Hatóság felállítása, az ehhez rendelt korrupcióellenes munkacsoport létrehozása, a korrupcióellenes keretrendszer erősítése, az uniós támogatások átlátható felhasználásának biztosítása, az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és cselekvési terv elfogadását a közbeszerzési verseny fokozása érdekében. A magyar Parlament már elfogadta a mindehhez szükséges törvényjavaslatokat.