2p

Nem jött be az orosz zsarolás. Mi várható az olajpiacon? 

Az európai uniós országok többsége függetlenítette magát az orosz energiahordozóktól, emiatt Moszkva bevételei látványosan csökkentek. Ugyanakkor úgy tűnik képesek valamennyire adaptálni az olaj- és gáziparukat a kialakult körülményekhez - írja laptársunk, a Privátbankár.hu. 

Más lett az olaj- és gázpiac.  Fotó: Depositphotos
Más lett az olaj- és gázpiac. Fotó: Depositphotos

Az orosz szövetségi költségvetés olaj- és gázeladásokból származó bevétel tavaly mintegy 24 százalékkal, 8,822 billió rubelre (99,4 milliárd dollár) csökkent - derült ki a pénzügyminisztérium múlt héten közzétett adataiból. Az év végén ráadásul erősebb visszaesést láthattunk, hiszen decemberben az olaj- és gázbevételek 650,5 milliárd rubelre csökkentek a novemberi 961,7 milliárd rubelről. Érdemes hozzátenni, hogy ez dollárban még komolyabb visszaesést jelentene, hiszen 2022 végén egy dollár 74 rubelt ért, míg az utóbbi időszakban 90 körül van a váltási arány. (Tény ugyanakkor, hogy 2022 februárjában, a háború kitörését követően rövid időre bőven 100 dollár felett is járt a rubel kurzusa.) A rubelben számított bevételcsökkenés hátterében az olajárak csökkenése és az Európába irányuló eladások visszaesése áll. 

Az látszik, hogy az oroszok hiába próbálták az energiahordozók szállításának korlátozásával zsarolni Európát, az kudarcba fulladt, sőt Moszkva a visszaeső bevételek révén rosszul járt. Jellemző egyébként, hogy mind a gáz, mind pedig az olaj esetén az uniós országok – Magyarországot kivéve – szinte mindegyike részben vagy teljesen kiváltotta az orosz energiahordozókat.

Van azonban olyan tényező, ami miatt Moszkva optimista lehet, ez pedig a kitermelés. Ugyan számos szakember állította azt, hogy a folyamatosan merülő gáz- és olajkutak miatt az oroszoknak új mezőket kell megnyitni, arra csak korlátozottan lesznek képesek, mert a jelenleginél rosszabb körülmények esetén (például nagyobb mélységből kell felhozni az energiahordozót, vagy keményebb talajviszonyoknál) a saját technológiai ellátottságuk kevés lesz és a szankciók miatt elzárt nyugati know-how hiányában nem fogják tudni megfelelő ütemben pótolni a kimerülő mezőket. Egyes elemzők részben ezzel magyarázták egyébként azt, hogy az oroszok csatlakoztak a szaúdiak önkéntes termeléscsökkentéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!