<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Újabb négy akcióterületet jelölt ki a Rozsdaövezeti Bizottság, így már hat fővárosi lokációban indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek és újulhatnak meg az érintett területek.

A rozsdaövezeti lakások egyik nagy vonzereje a visszaigényelhető áfatartalom, aminek köszönhetően gyakorlatilag áfamentesen vásárolhatóak meg ezek az ingatlanok. Az újépítésű lakások folyamatos áremelkedése miatt az így elérhető kedvezmény összege ugyan növekszik, azonban vásárlóereje ezzel nem feltétlenül tart lépést. Az OTP Ingatlanpont szakértője egy átlagos beruházás négyzetméterárán keresztül mutatja be, hogy mire lehet ma elég 5 százalék.

Április végén, a Rozsdaövezeti Bizottság döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, három XI. és egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lakóprojekt járulhat hozzá a főváros ingatlanállományának megújításához.

„A rozsdaövezeti beruházások általában nagy volumenű projektek, amelyekben több lépcsőben, százas, akár ezres nagyságrendben épülnek új lakások. A beruházók szemszögéből ezeknek a területnek a legnagyobb előnye a kivitelezés mérethatékonysága és az előnyös fekvés. A városok szempontjából nézve pedig a jellemzően elhanyagolt telkeknek az újrahasznosításával bővül az újlakás állomány, felgyorsul az infrastruktúra, a tömegközlekedés és a szolgáltatások kiépülése valamint a lakóövezetek összekapcsolása . Az otthonkeresők szempontjából pedig a rozsdaövezetekben érvényes adóvisszatérítés lehetősége jelent főként a Zöld Otthon Program keretének kimerülése után kecsegtető lehetőséget”

mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Magyar lakáspiac felülnézetből - illusztrálció: DepositphotosMagyar lakáspiac felülnézetből - illusztrálció: Depositphotos

A folyamatosan emelkedő ingatlanárak miatt a támogatás összege évről évre növekszik, míg vásárlóereje gyakran inkább már erodálódik, azonban még ma sem elhanyagolható az adóvisszatérítés igénylésével elérhető árelőny. Az 5 százalékos áfa mértéknek szemléltetésére vegyünk egy átlagos, fővárosi rozsdaövezeti újlakást. A mai árszínvonalat figyelembe véve egy tipikus rozsdaövezeti, 1,4 millió forint négyzetméterárú, 50 négyzetméteres újlakás esetében a visszaigényelhető áfatartalom körülbelül 3,3 millió forint.

Amennyiben lehetséges lenne a lakáshoz plusz alapterületet vásárolni, úgy 3,3 millió forintból körülbelül 2,5 négyzetméterrel, egy kisebb dolgozósarokkal bővíthetnénk új, rozsdaövezeti otthonunkat. A realitás talaján maradva, ekkora összegből egy tipikus újépítésű projektben egy fél teremgarázs-beállót, vagy egy teljes felszíni parkolóhelyet, illetve akár egy nagyobb tárolót vásárolhatnánk, ha pedig lakásberendezésben gondolkodunk, akkor a lehetőségek száma szinte végtelen

mondta Valkó Dávid.

Amennyiben garázs, kocsibeálló vásárlására fordítaná valaki a visszaigényelt összeget, úgy a befektetési célú vásárlás is felmerülhet, a már meglévő parkolási lehetőség mellé egy másikat vásárolva, amennyiben erre van lehetőség, akár abban a projektben, ahol a lakás megépült, akár egy másik, olcsóbb lokációban. Ebben jelenthet könnyebbséget a friss jogszabályváltozás, ami alapján a társasházi parkolóhelyek önálló ingatlanként is ingatlannyilvántartásba vehetők. Szintén a parkoláshoz kapcsolódó, értéknövelő beruházás lehet az elektromos töltő utólagos létesítése, amire az adóvisszatérítés összege bőséges fedezetet nyújthat.

A példánkban kiszámított 3,3 millió forintból egy 50 négyzetméteres lakás kényelmi szintje is bőségesen emelhető, az összegből kiépíthető egy teljesen gépesített konyha, ami már jellemzően nincs benne az újlakások árában. Ugyanígy utólagosan beszerezhetőek olyan extra szolgáltatások, mint a motoros redőnyök, riasztó, légkondicionáló, bővített okosotthon megoldások is.

Így lehet öt százalékból nulla

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az Áfa törvény szerint azon lakások esetében lehet érvényesíteni a visszatérítést, amelyeket rozsdaövezeti akcióterületen létesített, többlakásos lakóingatlanban alakítottak ki vagy fognak kialakítani, hasznos alapterületük nem haladja meg a 150 négyzetmétert és használatba vételük még nem történt meg, vagy a használatbavételi engedély véglegessé válása és az értékesítés között nem telt el két év, illetve egyszerű bejelentés esetén a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el két év.

A támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljából épített vagy építtetett, és az igénylő részére értékesített. A visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani azt, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Azaz a lakásár azon részére, amit azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.