<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyíltan a tüntetők oldalára állt az iráni válogatott.

Elindult a 2022-es világbajnokság, az első teljes meccsnapon pedig rögtön be is mutatkozott az iráni válogatott Anglia ellen – a cikkünk írásakor még zajló mérkőzést ugyanakkor a jelenlegi állás szerint minden bizonnyal vereséggel zárják majd. (Frissítés: Anglia 6-2 arányban legyőzte Iránt.)

Kiálltak a tüntetők mellett

Ahogy azt laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében megírta, Iránban azután szabadultak el az indulatok, és robbant ki a tüntetési hullám az öregedő ajatollah, Ali Hámenei vezette iszlamista rezsim ellen, hogy egy rendőrörsön meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit az iráni iszlamista rezsim erkölcsrendőrsége azért tartóztatott le, mert állítólag helytelenül viselte az előírt fejkendőt, a hidzsábot. Az ország hatósága a kezdetektől fogva brutálisan lép fel a tüntetők ellen, rengeteg halálos áldozatot okozva, azonban a tiltakozások nem csitulnak.

Az iráni válogatott két esetben is együttérzését és támogatását mutatta a tüntetőkkel szemben, egyrészt tegnap Ehszan Haszafi iráni csapatkapitány a sajtótájékoztató elején kijelentette:

Szeretném kifejezni részvétemet az összes iráni gyászoló családnak. Tudniuk kell, hogy velük vagyunk, támogatjuk őket, és együtt érzünk velük.

Másrészt ma a válogatott tagjai egységesen nem énekelték az ország himnuszát, ezzel is támogatásukat tanúsítva.