Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Kettős célt szolgálna az istentiszteletek sűrítése: ez egyrészt megnyugtathatja a híveket, másrészt így talán elkerülhető, hogy egyszerre száznál többen gyűljenek össze a templomokban, vétve ezzel a veszélyhelyzet rendelkezés ellen, és növelve a koronavírus terjedésének esélyét.

A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát - nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-nek a koronavírus miattai veszélyhelyzet kihirdetése után. Semjén ugyanakkor azt is elmondta: a száz fő feletti beltéri rendezvények megtiltásával összefüggésben azt javasolják, hogy a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

Illusztráció.Illusztráció.

Evangélikusok

Semjénnel összhangban gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az evangélikus gyülekezeteknek. A sűrítési javaslat a vasárnapi és a hétköznapi istentiszteletekre is vonatkozik.

Kitértek arra is, hogy az egyház országos honlapján hangzó és képes igehirdetéseket tesznek elérhetővé, és arra biztatják a gyülekezeteket, hogy közvetítsék online az istentiszteleteket.

Reformátusok

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége szintén arra kéri a híveket, hogy száznál többen ne tartózkodjanak egy-egy istentiszteleten. A recept náluk is ugyanaz lenne: ahol száz hívet meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább félórás szellőztetési szünetet kell tartani - tették hozzá.

"Kérjük, ha tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre" - fogalmaztak. Azt is kérik, hogy azok a gyülekezetek, amelyek online közvetítik istentiszteleteiket, küldjék el a közvetítés linkjét a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre. A linket közzéteszik az egyház hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu oldalon, így "akik kényszerűségből otthon maradnak", a közvetítés útján bekapcsolódhatnak "az istentiszteleti közösségbe".

Katolikusok

Egyelőre nem pedzegeti viszont a misesűrítést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Ők azt közölték, hogy nem zárják be a katolikus templomokat, de azt kérik, aki beteg, "önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének", hogy forduljon orvoshoz, mielőtt közösségbe megy.

Az egyház nagyobb létszámú rendezvényeinek megtartásáról "az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni" - tették hozzá, megemlítve, hogy adott esetben online közvetítésekkel is készülnek.

Az MKPK múlt csütörtökön kiadott közleményében elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban, kérték a szentmiséken a kézfogás és a "nyelvre áldoztatás elhagyását", valamint előírták, hogy a gyóntatóhelyiségben a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.