<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elérkezettnek látták az időt, hogy áron alul, de megszabaduljanak az IIB papírjaitól.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), amelyet orosz kémbankként is emlegetnek kritikusai, még május 11-én közölte, hogy az eredetileg 22,4 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből 11,6 milliárd forintnyit a másodpiacon befektetőktől visszavásárolt. A visszavásárlási ár 94,29 százalék volt. A befektetőknél maradt még 10,8 milliárd forint.

A 444 információi szerint magyar intézményi befektetők látták arra elérkezettnek az időt, hogy áron alul, de megszabaduljanak az IIB papírjaitól. A bank nem lett volna köteles visszavásárolni a kötvényeket, de a számokból látszik, hogy a befektetők fele Ukrajna orosz megtámdása miatt elpártolt a pénzintézettől, ami túl nagy nyomás lehetett.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke aláírja a pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten 2019. februárban. Fotó: MTI
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke aláírja a pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten 2019. februárban. Fotó: MTI

Az IBB által annak 2019-es ideköltözése után kibocsátott kötvényeket 11 befektető vásárolta meg, 7 magyar – bankok, vállalatok és vagyonkezelők –, valamint 2-2 német és cseh. Azóta a nemzetközi környezet azonban erősen megváltozott. A Fitch és az S&P is módosította a bank minősítését, a Fitch szerint a leminősítés egyik fő oka, hogy az ukrajnai konfliktus miatt sok részvényes kivonult.

Az orosz agresszió miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból, ám e szándékukat hivatalosan lapunk legutóbbi megkereséséig még nem jelezték.

Ha ez megtörténik, akkor a Nemzetközi Beruházási Bank egyetlen európai részvényese Magyarország maradna, ahogy azt a 444 is írja.