TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A tavalyihoz képest megcsappant a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány támogatói köre és egyszázalékos bevétele, a hazai Transparency Internationalnak viszont nagyjából ugyanannyian adakoztak, de többet, mint egy éve. A soroslistára kényszerített szervezetek közül továbbra is tarolnak a jótékonysági, gyermeksegítő és állatmentő alapítványok.

A minap került fel a NAV oldalára az idei táblázat az szja-1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezetekről. Az adózók összesen közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára, ami több mint 2 milliárddal haladta meg az egy évvel ezelőtt felajánlott egyszázalékok összegét.

Ami a civileket illeti, nekik idén 100 ezerrel kevesebben adakoztak, viszont így is több mint félmilliárddal nagyobb támogatásban részesültek. Bővült a civil kedvezményezettek köre is, majdnem 600-zal. A civil szervezetekre érvényes nyilatkozatok száma 1,79 millióról 1,68 millióra csökkent, a számukra felajánlott összeg viszont 8,25 milliárdról 8,77 milliárdra nőtt, mutat rá a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) szerdai összegzése.

Nem stoppolták meg. Nem stoppolták meg.

Ami pedig a 2017-es civiltörvénnyel a külföldről támogatott szervezetek listájára kényszerített, vagyis annak idején a kormánykommunikációban automatikusan sorosista ügynöknek bélyegzett civilszervezeteket illeti, továbbra is az ő köreikben tarolták a legnagyobbakat a felajánlások közt. Ahogy várható volt, idén is a lista legszürreálisabb "hazaárulói" nyerték a legtöbbet:

  • a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány 11 millió forintot kapott 1810 főtől
  • az SOS - Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 26,3 milliót 4510 felajánlótól
  • a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 6,1 milliót 972 adózótól
  • a Rex Kutyaotthon Alapítvány 65,8 milliót 12 265 sorosista állatbaráttól
  • a Magyar Vöröskereszt 15 milliót 1886 idegenszívű magyartól
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 17,9 milliót 2918 gyanús elemtől
  • a Unicef Magyar Bizottság Alapítvány 6,4 milliót 1184 ravaszkodótól
  • a Greenpeace Magyarország Egyesület pedig 15,1 milliót 2916 "zöldtől"

csak hogy a legismertebb szereplőket említsük.

Ezek az alapítványok persze csak a jogszabály miatt kerültek a listára, melyen viszont szerepel a konkrétan Soroshoz kötődő Transparency International Magyarország Alapítvány, mely felajánlásai 3,8 millió után idén 4,5 millióra kúsztak, 440 támogatótól a tavalyi 457 fő után.

A nagyon kormányközeli, de a kormánykommunikációban következetesen civilnek mondott, civilnevű Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány ezzel szemben most szűkösebb évet zárt, 275 fő 1,6 milliót adott nekik, a tavalyi 409 fő és 2,2 millió helyett.

Soroshoz visszatérve: közel egymillió forinttal kevesebb folyt be viszont a Társaság a Szabadságjogokérthoz (TASZ). Idén 2 642 támogató 19,6 milliót adakozott a jogvédőknek, tavaly többen voltak, több felajánlással, 2 919 fő 20,4 millió forintot dobott nekik össze.

A többi, a kormány számára ellenséges szervezet sem muzsikált viszont olyan jól. A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület egyszázalékai 118 felajánlóval 768 ezerre csökkentek a tavalyi 1,3 millióról, melyet 200-an dobtak össze. 31 főtől 186 ezer forintot kapott a Migráns Segítség Magyarország Egyesület. A migránssegítésre küldött adományok megcsappanása mögött az is állhat, hogy idén a kormány kampányüzeneteiben nem annyira hangsúlyos ez a téma, az ellenzéki/kormánykritikus adózók részéről talán emiatt is kevésbé erős az ellenreakció.

Gender, CEU: 97 főtől 518 ezret kapott a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség, és 10 támogatótól 111 ezret a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítvány.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.