2019. szeptember 18. 15:50

A tavalyihoz képest megcsappant a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány támogatói köre és egyszázalékos bevétele, a hazai Transparency Internationalnak viszont nagyjából ugyanannyian adakoztak, de többet, mint egy éve. A soroslistára kényszerített szervezetek közül továbbra is tarolnak a jótékonysági, gyermeksegítő és állatmentő alapítványok.

A minap került fel a NAV oldalára az idei táblázat az szja-1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezetekről. Az adózók összesen közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára, ami több mint 2 milliárddal haladta meg az egy évvel ezelőtt felajánlott egyszázalékok összegét.

Ami a civileket illeti, nekik idén 100 ezerrel kevesebben adakoztak, viszont így is több mint félmilliárddal nagyobb támogatásban részesültek. Bővült a civil kedvezményezettek köre is, majdnem 600-zal. A civil szervezetekre érvényes nyilatkozatok száma 1,79 millióról 1,68 millióra csökkent, a számukra felajánlott összeg viszont 8,25 milliárdról 8,77 milliárdra nőtt, mutat rá a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) szerdai összegzése.

Nem stoppolták meg. Nem stoppolták meg.

Ami pedig a 2017-es civiltörvénnyel a külföldről támogatott szervezetek listájára kényszerített, vagyis annak idején a kormánykommunikációban automatikusan sorosista ügynöknek bélyegzett civilszervezeteket illeti, továbbra is az ő köreikben tarolták a legnagyobbakat a felajánlások közt. Ahogy várható volt, idén is a lista legszürreálisabb "hazaárulói" nyerték a legtöbbet:

  • a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány 11 millió forintot kapott 1810 főtől
  • az SOS - Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 26,3 milliót 4510 felajánlótól
  • a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 6,1 milliót 972 adózótól
  • a Rex Kutyaotthon Alapítvány 65,8 milliót 12 265 sorosista állatbaráttól
  • a Magyar Vöröskereszt 15 milliót 1886 idegenszívű magyartól
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 17,9 milliót 2918 gyanús elemtől
  • a Unicef Magyar Bizottság Alapítvány 6,4 milliót 1184 ravaszkodótól
  • a Greenpeace Magyarország Egyesület pedig 15,1 milliót 2916 "zöldtől"

csak hogy a legismertebb szereplőket említsük.

Ezek az alapítványok persze csak a jogszabály miatt kerültek a listára, melyen viszont szerepel a konkrétan Soroshoz kötődő Transparency International Magyarország Alapítvány, mely felajánlásai 3,8 millió után idén 4,5 millióra kúsztak, 440 támogatótól a tavalyi 457 fő után.

A nagyon kormányközeli, de a kormánykommunikációban következetesen civilnek mondott, civilnevű Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány ezzel szemben most szűkösebb évet zárt, 275 fő 1,6 milliót adott nekik, a tavalyi 409 fő és 2,2 millió helyett.

Soroshoz visszatérve: közel egymillió forinttal kevesebb folyt be viszont a Társaság a Szabadságjogokérthoz (TASZ). Idén 2 642 támogató 19,6 milliót adakozott a jogvédőknek, tavaly többen voltak, több felajánlással, 2 919 fő 20,4 millió forintot dobott nekik össze.

A többi, a kormány számára ellenséges szervezet sem muzsikált viszont olyan jól. A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület egyszázalékai 118 felajánlóval 768 ezerre csökkentek a tavalyi 1,3 millióról, melyet 200-an dobtak össze. 31 főtől 186 ezer forintot kapott a Migráns Segítség Magyarország Egyesület. A migránssegítésre küldött adományok megcsappanása mögött az is állhat, hogy idén a kormány kampányüzeneteiben nem annyira hangsúlyos ez a téma, az ellenzéki/kormánykritikus adózók részéről talán emiatt is kevésbé erős az ellenreakció.

Gender, CEU: 97 főtől 518 ezret kapott a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség, és 10 támogatótól 111 ezret a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítvány.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.