<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A KSH 2020-as adataiból arra lehet következtetni, hogy a bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés.

"Még ha figyelembe vesszük a nagyjából 200 ezer nagycsaládnak adott kedvezményt, akkor is legalább a magyar háztartások fele többet fog fizetni az energiáért augusztustól, mint idáig” - következtet a G7 a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-as háztartási adatai alapján.

Sokan lehidalhatnak az új számla láttán. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Sokan lehidalhatnak az új számla láttán. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A lap számításai szerint a gázfogyasztásban a háztartások legalább harmada van túl azon a szinten, amit a kormány „átlagos fogyasztásként” kommunikál – ez azt jelenti, hogy ennyien lesznek, akik a fogyasztási limit feletti részért az eddigi összeg hétszeresét fogják fizetni.

Körülbelül hárommillió magyar háztartásban van vezetékes gáz, közülük nagyjából 1,1 millió olyan van, ahol a havi átlagos gázfogyasztás magasabb, mint a 15 ezer forintos határérték. Közülük nagyjából negyedmillió háztartásban a havi fogyasztás meghaladja a 250 köbmétert, ők az emelés után 100 ezer forint körüli vagy azt meghaladó gázszámlára számíthatnak.

Az áram drágulása kisebb lesz, mint a gázé, nagyjából kétszeresére nő a nem támogatott fogyasztás tarifája, viszont ez a változás a háztartások felét érinteni fogja. A bő négymillió háztartásból több mint kétmillió olyan van, ahol a villanyszámla a G7.hu szakértők segítségével összegyűjtött adatai szerint meghaladta a limitként meghatározott havi 7500 forintot. Ebből a kétmillióból több mint hatszázezer háztartásban az áramfogyasztás a határértéket jelentő 210 kWh helyett legalább 350 kWh, ami azt jelenti, hogy náluk a villanyszámla legalább az eddigi másfélszeresére nő.

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a határ fölött fogyasztók nagyjából 90 százaléka családi házban él – függetlenül attól, hogy áramról vagy gázról van-e szó –, és hogy a rezsiemelés leginkább a családi házakban élőket, különösen az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat érinti majd brutálisan. A helyzet főleg a szegényebb társadalmi csoportokban lesz kritikus, mivel „a magyar társadalom alsó két ötöde túlnyomó részben a legrégebben épült, legrosszabb állapotú épületekben lakik”.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.