2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elszálló árakra miatt a legszegényebbek esetében soron kívüli emelést sürgetnek. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai adatközlése meglehetősen sokkoló számokat tartalmazott. Nemcsak az általános fogyasztói árindex, de a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt ráta is egyaránt kétszámjegyű tartományba emelkedett májusban, 10,7-10,7 százalékot közölt a hivatal. 

Már önmagában ez is súlyos helyzetet eredményez, de a társadalom legidősebbjei még jobban ki vannak téve a pénzromlásnak. Az ő fogyasztói kosarukban ugyanis az átlagosnál jóval magasabb az élelmiszerek aránya, ez a termékcsoport pedig előző évhez képest 20 százalékkal drágult a friss adat szerint. Ezért a Nyugdíjas Parlament soron kívüli nyugdíjemelést szeretne kérni a kormánytól. 

Nagy bajban a legszegényebb nyugdíjasok. Fotó: Pixabay
Nagy bajban a legszegényebb nyugdíjasok. Fotó: Pixabay

Az elmúlt harminc év óta nem tapasztalható megdöbbentően magas fogyasztói árak emelkedése, komoly csapást mér az alacsony nyugellátásban lévő idős társainkra - vezetik fel a közleményüket. Hozzáteszik: a legkiszolgáltatottabb réteg napi fogyasztási szerkezetébe tartozó alapvető élelmiszereknél az áremelkedés a 35-40 százalék körüli sávban található, akkor még elkeserítőbb a kép.

"A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület arra kéri a kormányt, hogy - élve a törvény adta lehetőségével - a 120 ezer forint alatti nyugellátásban részesülő idősek számára (közel 1 millió idős honfitársunk) soron kívüli, méltányossági nyugdíjemelést hajtson végre."

Hogy a kormány megfontolja-e ezt a kérdést, azt egyelőre nem tudni, hiszen nem érkezett még hivatalos reakció a kérésre. Az azonban biztos: jelen állás szerint júliusban kiegészítő nyugdíjemelés érkezik, 3,9 százalékos mértékben. Ezzel a kormány 8,9 százalékra korrigálja a nyugdíjak idei emelkedését. A költségvetési törvényjavaslatba is foglalt várakozásuk szerint idén ekkora éves infláció lehet, miközben a Magyar Nemzeti Bank 9-9,8 százalék közötti sávba várja a fogyasztói árindexet, de van már olyan elemző is, aki a kétszámjegyű éves rátát is elképzelhetőnek tartja. Ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy már most el kell gondolkoznia a kormánynak az újabb nyugdíjkorrekcióról. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!