<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elszálló árakra miatt a legszegényebbek esetében soron kívüli emelést sürgetnek. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai adatközlése meglehetősen sokkoló számokat tartalmazott. Nemcsak az általános fogyasztói árindex, de a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt ráta is egyaránt kétszámjegyű tartományba emelkedett májusban, 10,7-10,7 százalékot közölt a hivatal. 

Már önmagában ez is súlyos helyzetet eredményez, de a társadalom legidősebbjei még jobban ki vannak téve a pénzromlásnak. Az ő fogyasztói kosarukban ugyanis az átlagosnál jóval magasabb az élelmiszerek aránya, ez a termékcsoport pedig előző évhez képest 20 százalékkal drágult a friss adat szerint. Ezért a Nyugdíjas Parlament soron kívüli nyugdíjemelést szeretne kérni a kormánytól. 

Nagy bajban a legszegényebb nyugdíjasok. Fotó: PixabayNagy bajban a legszegényebb nyugdíjasok. Fotó: Pixabay

Az elmúlt harminc év óta nem tapasztalható megdöbbentően magas fogyasztói árak emelkedése, komoly csapást mér az alacsony nyugellátásban lévő idős társainkra - vezetik fel a közleményüket. Hozzáteszik: a legkiszolgáltatottabb réteg napi fogyasztási szerkezetébe tartozó alapvető élelmiszereknél az áremelkedés a 35-40 százalék körüli sávban található, akkor még elkeserítőbb a kép.

"A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület arra kéri a kormányt, hogy - élve a törvény adta lehetőségével - a 120 ezer forint alatti nyugellátásban részesülő idősek számára (közel 1 millió idős honfitársunk) soron kívüli, méltányossági nyugdíjemelést hajtson végre."

Hogy a kormány megfontolja-e ezt a kérdést, azt egyelőre nem tudni, hiszen nem érkezett még hivatalos reakció a kérésre. Az azonban biztos: jelen állás szerint júliusban kiegészítő nyugdíjemelés érkezik, 3,9 százalékos mértékben. Ezzel a kormány 8,9 százalékra korrigálja a nyugdíjak idei emelkedését. A költségvetési törvényjavaslatba is foglalt várakozásuk szerint idén ekkora éves infláció lehet, miközben a Magyar Nemzeti Bank 9-9,8 százalék közötti sávba várja a fogyasztói árindexet, de van már olyan elemző is, aki a kétszámjegyű éves rátát is elképzelhetőnek tartja. Ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy már most el kell gondolkoznia a kormánynak az újabb nyugdíjkorrekcióról. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.