TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egyetlen hónap alatt 577 milliárd forinttal nőtt az államháztartás központi alrendszerének hiánya – ehhez a Pénzügyminisztérium szerint a koronavírus miatti egészségügyi eszközbeszerzések 190 milliárd forinttal járultak hozzá. Az uniótól később beérkező pénzek javíthatják majd az egyenleget, de a koronavírus viszi a bevételt, növeli a költségeket.

A kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései – a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, valamint azon ágazatok megsegítése, amelyek a járvány következtében bajba kerültek – a költségvetés bevételi és kiadási oldalára egyaránt döntő mértékű hatást gyakorolnak – írja friss közleményében a Pénzügyminisztérium. Az államháztartás központi alrendszerének egyenlegét bemutató friss közleményben azt írják: márciusban kiemelkedő összegeket tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztető gépek vásárlására. Ezzel együtt a költségvetésnek a járvány elleni küzdelemhez, illetve a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat biztosítani kell - írja a PM.

2020 első három hónapjában az államháztartás központi alrendszere 831,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ez lényegesen meghaladja a tavaly első negyedévi 142 milliárd forintos kumulált hiányt. A központi költségvetés 746,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 86,9 milliárd forintos hiányt értek el.

A 831,9 milliárdos hiány egyébként az eredileg meghatározott éves előirányzat 227 százaléka -  ezt az előirányzatot Orbán Viktor hétfői bejelentése alapján a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 990 milliárd forintra emelik, ennek a módosított előirányzatnak a 84 százaléka jött össze március végére.

A mostani havi deficit (577,3 milliárd forint) a központi alrendszerben jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásosat: ahogy alábbi grafikonunkon is látszik, 2004 óta az adatsor második legnagyobb havi deficit-értéke is 200 milliárd forinttal elmarad a mostanitól. Ez minden idők legmagasabb márciusi hiánya.

Pedig az adóbevételek az előző évi adatokhoz képest továbbra is növekedést mutatnak az első negyedévben: 2020. március végéig az általános forgalmi adóból (áfa) 90,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból (szja) 55,0 milliárd forinttal, a társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be. A központi alrendszer bevételeit érintően kiemelhető továbbá, hogy az idei első negyedévben áfából az éves előirányzat 22,7 százaléka, az szja-ból az éves előirányzat 24,1 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 24,2 százaléka teljesült.

Az uniós programok kiadásai viszont lényegesen meghaladják a bevételeket: 2020 első három hónapjában összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot. Az uniós programok egyenlege tehát -627,8 milliárd forint, ez a 190 milliárd forintra tehető egészségügyi eszközbeszerzéssel együtt megközelíti a teljes havi deficit összegét.

Az év hátralévő részében a koronavírus-járvány miatti bevételkiesések, többletköltségek ronthatják az egyenleget, az uniós programokra beérkező bevételek viszont javíthatják.

Többet majd a részletes adatok közzétételekor tudhatunk meg.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.