8p

A napra pontosan egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború alapvetően megváltoztatta a világgazdasági kilátásokat. A földrajzi közelség és az érintett országokkal folytatott külkereskedelem nagyobb súlya miatt a várható hatások Európában, és különösen a kelet-közép-európai régióban erőteljesebbek lehetnek – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb, ma publikált Inflációs jelentésében. Az infláció számos országban, több évtizedes csúcsokat elérve, tovább emelkedett. A háború a nyersanyag- és az energiaárak emelkedésén keresztül további inflációs kockázatokat okoz, amit az ellátási nehézségek erősödése is súlyosbít.

A február végén kirobbant orosz-ukrán háború azonban számos csatornán keresztül rontja a növekedési kilátásokat – állapítja meg az MNB az Inflációs jelentésében. Mindenekelőtt azáltal, hogy a gazdasági újranyitással párhuzamosan számos ország esetében több évtizedes csúcsra nőtt az infláció. Magyarországon a februári 8,3 százalékos mérték még „csak” 15 éve nem látott magasság. 

2023-tól már fényesebb jövőt ígér a jegybank. Fotó: MTI
2023-tól már fényesebb jövőt ígér a jegybank. Fotó: MTI

Mint arra már számos cikkünkben rámutattunk, az infláció emelkedésének hátterében elsősorban a nyersanyag-, a termény- és az energiaárak tartós növekedése áll, amelyhez az egyre több piacon megfigyelhető ellátási nehézségek is hozzájárulnak. Tovább rontja az inflációs kockázatokat – magyarul, még a jelenleginél is nagyobb fogyasztóiár-indexet valószínűsít a következő hónapokban –, hogy az orosz-ukrán háború hatására a régiós devizák jelentősen gyengültek. 

Például a forint az addigi, 370-es szintet valamivel meghaladó történelmi mélypontját átlépve a spekuláció hatására egészen 400-ig ment, ahonnan csak a jegybanki beavatkozás – az egyhetes betéti kamat emelése – hatására ment vissza, de még jelenleg is 375 körül ingadozik.

Az energia- és nyersanyagárak már említett emelkedése költségoldalról tovább növeli a hazai inflációt, hogy milyen mértékig, az erőteljesen függ a háború alakulásától. Így bizonytalan, hol lehet a pénzromlás teteje. A ma közzétett Inflációs jelentésében az MNB 7,5-9,8 százalékos prognózist adott – a sáv szélessége pontosan tükrözi a világban az orosz-ukrán háború miatt most meglévő bizonytalanságot. A Monetáris Tanács keddi ülését – melyen az alapkamatot 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte – követően Virág Barnabás kilátásba helyezte, hogy a fogyasztóiár-index márciusban 8,5-9 százalék lehet, az általa kivetített grafikonból azonban azt lehetett kiolvasni, hogy májusban akár 11 százalékos adattal is találkozhatunk majd.

Emögött az MNB szerint az állhat, hogy ez év elején a vállalatok az energia- és nyersanyagárak tavalyi növekedése miatt a korábbi évek átlagánál számottevően nagyobb mértékben árazták át a termékeiket. Bár az úgynevezett elsőkörös hatások begyűrűzése után a következő hónapokban az infláció mérséklődésére lehetett számítani, az orosz-ukrán háború újabb jelentős költségsokkot okozott. 

A rövid távon várható inflációs pálya a háború időtartamától, a szankciók mértékétől és fennmaradásának hosszától, valamint az ezekre adott kormányzati válaszlépésektől függ – szögezi le a jegybanki stáb az Inflációs jelentésben. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése költségoldalról tovább növeli az inflációt, ezért az a második félévben kezdhet csökkenni. Amennyiben a háború okozta piaci sokk enyhül, akkor a bázishatásból, valamint a várt nyersanyagár-korrekcióból fakadóan mérséklődhet az infláció. 

Fontos információ, hogy az MNB előrejelzése azon alapul, a kormány nem hosszabbítja meg sem az üzemanyagárakra bevezetett, május 15-éig érvényes árplafont – miszerint egy liter benzin és gázolaj nem kerülhet többe 480 forintnál –, sem a május 1-ig hat termékre vonatkozó élelmiszerárstopot.

A jegybank arra számít, hogy a háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése és a jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 második felében tér vissza a jegybanki toleranciasávba (ez 2-4 százalék), majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index 2023-ban 3,3-5 százalék között, 2024-től pedig az inflációs céllal összhangban alakulhat. 

Az MNB a GDP-re vonatkozó prognózisát is jelentősen lerontotta, 6 százalékos gazdasági növekedés helyett 2,5-4,5 százalékost vár, mondván, a rövid távú gazdasági kilátásokat nagyfokú bizonytalanság övezi. A növekedést az emelkedő nyersanyag- és energiaárak, valamint az ellátási láncok fokozódó nehézségei is lassítják. 

A gazdasági aktivitást a következő negyedévekben a háború, a bevezetett szankciós politikák és a kormányzatok ezen rendkívüli helyzetre adott válaszai befolyásolják erőteljesen. A háború következményei közvetlenül a külkereskedelmi csatornákon és a nemzetközi termelési láncok nehézségein keresztül fejtik ki a legerősebb növekedést fékező hatást. Ezen felül a nyersanyagárak és a vállalati költségek emelkedése, illetve a bizonytalanság általánosan magas szintje is visszafogja a bővülést.

A növekedés szerkezetét jellemző kettősség a következő időszakban is fennmarad. A külső tényezők hatására lassul az export, és 2022-ben az ellátási láncok töredezettsége mellett enyhébb pozitív hatást fejt ki a GDP-re. A külső piacok és a termelési láncok helyreállásával párhuzamosan azonban az MNB szerint az idei év végétől újból jelentősen emelkedhet a kivitel, amit az elmúlt években kiépült új exportkapacitások termelésbe állása is erősít. A belső kereslet erős, a háztartások fogyasztását a bérek emelkedése és a lakossági jövedelmet bővítő kormányzati intézkedések (jelesül a nyugdíjak emelése, a nyugdíjprémium, a családosok szja-visszatérítése és a 25 év alattiak szja-mentessége) egyaránt növelik.

Az emelkedő infláció ellenére továbbra is pozitív a reálbér növekedése, még ha a dinamika nem is akkora, mint amilyenre tavaly év végén számítottunk – mutatott rá Balatoni András, az MNB igazgatója az Inflációs jelentés ismertetésekor. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hitelezési oldal bizonytalanságának növekedése lassíthatja a lakossági fogyasztás bővülését.

A beruházások növekedési üteme lassul, azonban a beruházási ráta magas szinten maradhat. Ezért is vélik úgy a jegybankban, hogy a magyar gazdaság növekedési képessége változatlanul erős, a középtávú növekedési kilátások nem változtak.

Ami a magyar bankrendszer oroszországi és ukrajnai kitettségeit illeti, azokat az MNB stábja kezelhető mértékűeknek tartja. Ebből kiindulva az orosz-ukrán háború egyelőre nehezen előrejelezhető gazdasági hatásait követően is arra számítanak, hogy a hitelezési kapacitások bőségesek maradnak, és támogatni tudják a hitelezést. 

Az orosz-ukrán háború reálgazdasági hatásai miatt összességében lassulhat a vállalati hitelállomány éves növekedési üteme az év második felében, azonban 2024-re visszatérhet a 8 százalék körüli szintre. A háztartási hiteldinamika bővülése pediga 2022. július-december közötti időszakban 7 százalék körüli szintre mehet le, 2023-as év második felétől azonban újra kétszámjegyű ütemet érhet el.  E tekintetben bizakodásra adhat okot, hogy az MNB Hitelezési felmérésére adott válaszok alapján mind a lakáshitelek, mind a fogyasztási hitelek esetében élénkülő keresletről számoltak be a bankok, miközben előretekintve további bővülésre számítanak. 

A háború hatására a folyó fizetési mérleg hiánya is emelkedik az idén, miután az exportot a gyenge külső kereslet visszafogta, az importot pedig a magas energiaárak megdrágították. 2023-tól a külső egyensúlyi folyamatokban gyors javulás kezdődhet, aminek hatására a folyó fizetési mérleg egyenlege az előrejelzési horizont végére többletbe fordulhat – bizakodnak az MNB-ben.

A költségvetési kockázatokat az orosz-ukrán háború több csatornán keresztül is növeli. Az államháztartás hiánya rövid távon emelkedhet, az GDP-arányosan az idén 4,9 százalék lehet, azt követően azonban a remélt gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozatosan mérséklődhet. Ugyanúgy, mint az államadósság, amely 2024-re a mostani, 80 százalék feletti GDP-arányos mértékről 70 százalékra csökkenhet – áll az MNB legfrissebb Inflációs jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!