<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

2015 óta nem igényelt olyan sok TAO-támogatást a diósgyőri focicsapat mögött álló gazdasági társaság, mint a mostani szezonban. 
 

Bár a mostani szezonban jellemzően visszafogottabban alakult a támogatási kérelmek értéke, akad néhány olyan fociklub, mely nem állt le a költséges tervekkel és jelentős TAO-t igényelt. Közöttük van a diósgyőri focicsapat is. 

A Diósgyőr Futball Kft.-nek a 2019/2020-as szezonban 640,8 millió forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a szövetség - derül ki a Magyar Labdarúgó Szövetség adatbázisából.

 Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI) Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI)

Idén ezzel dobogós helyre került a csapat a támogatási összegek vonatkozásában. Ennél több pénzre ugyanis csak két klub tartott igényt:

A TAO-támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta a Diósgyőr mostani 640,8 milliós támogatása kiemelkedőnek nevezhető. Legutóbb ennél több pénzre 2015-ben tartottak igényt, 944 millióra, 2012-ben pedig 722 millió TAO-t kaptak és költöttek el. 

Így mindösszesen a miskolci gárda már 3,23 milliárd forintnyi közpénzt költött el a támogatási rendszernek köszönhetően. 

Ugyan a mostani 640,8 millió forintból még csak alig 123 millió forintot sikerült összegyűjteniük, a korábbi évek tapasztalatai alapján nem jelent majd gondot a teljes támogatás lehívása. 

A focicsapat holnapján a sportfejlesztési programot nem tették közzé ugyan, csak az elfogadó MLSZ-határozatot, és egy ajánlattételi felhívást, nagyvonalakban ezekből is kiderül, mire költenék el ezt a közel 641 millió forintot. 

  • A legnagyobb tétel a programon belül egy utófinanszírozott ingatlanberuházás, melyre 501 millió forint TAO-t hagyott jóvá az MLSZ.
  • Emellett 138,9 milliót költenének el utánpótlás-nevelésre, 
  • 121 ezer forintot személyi jellegű ráfordításokra, 
  • 253 ezret tárgyi eszközökre, vagyis mint az a határozatból kiderül, az utolsó forintig labdákat vesznek ezen a pénzen.

Diósgyőrben a közzétett dokumentum szerint éltek azzal az új lehetőséggel is, melynek köszönhetően sportcélú ingatlan üzemeltetésére is lehet TAO-támogatást igényelni. Erre a célra 30 429 forintot kértek és kaptak, vagyis az új diósgyőri stadion a jelek szerint veszteségesen működött. A 2018 végén elfogadott módosítás értelmében ugyanis sportcélú ingatlan működési veszteségének 50 százalékára lehet TAO-t igényelni, legfeljebb támogatási időszakonként 300 millió forintot. 

A mostani sportfejlesztési program legnagyobb tétele - mint fentebb említettük - egy utófinanszírozott ingatlanberuházás. Ehhez az 501 millió forint TAO-támogatás mellé még 215 millió önerőt tesz a klub, így összességében 716 milliós fejlesztést fognak végrehajtani. 

Az elképzelések szerint egy minimum kétszintes sporthotelt építenek, az emeleten 26-30 szobával, a földszinten pedig konferenciatermek, reggeliző és pihenőhelyiség kap helyet. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.