3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

2015 óta nem igényelt olyan sok TAO-támogatást a diósgyőri focicsapat mögött álló gazdasági társaság, mint a mostani szezonban. 
 

Bár a mostani szezonban jellemzően visszafogottabban alakult a támogatási kérelmek értéke, akad néhány olyan fociklub, mely nem állt le a költséges tervekkel és jelentős TAO-t igényelt. Közöttük van a diósgyőri focicsapat is. 

A Diósgyőr Futball Kft.-nek a 2019/2020-as szezonban 640,8 millió forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a szövetség - derül ki a Magyar Labdarúgó Szövetség adatbázisából.

 Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI) Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI)

Idén ezzel dobogós helyre került a csapat a támogatási összegek vonatkozásában. Ennél több pénzre ugyanis csak két klub tartott igényt:

A TAO-támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta a Diósgyőr mostani 640,8 milliós támogatása kiemelkedőnek nevezhető. Legutóbb ennél több pénzre 2015-ben tartottak igényt, 944 millióra, 2012-ben pedig 722 millió TAO-t kaptak és költöttek el. 

Így mindösszesen a miskolci gárda már 3,23 milliárd forintnyi közpénzt költött el a támogatási rendszernek köszönhetően. 

Ugyan a mostani 640,8 millió forintból még csak alig 123 millió forintot sikerült összegyűjteniük, a korábbi évek tapasztalatai alapján nem jelent majd gondot a teljes támogatás lehívása. 

A focicsapat holnapján a sportfejlesztési programot nem tették közzé ugyan, csak az elfogadó MLSZ-határozatot, és egy ajánlattételi felhívást, nagyvonalakban ezekből is kiderül, mire költenék el ezt a közel 641 millió forintot. 

  • A legnagyobb tétel a programon belül egy utófinanszírozott ingatlanberuházás, melyre 501 millió forint TAO-t hagyott jóvá az MLSZ.
  • Emellett 138,9 milliót költenének el utánpótlás-nevelésre, 
  • 121 ezer forintot személyi jellegű ráfordításokra, 
  • 253 ezret tárgyi eszközökre, vagyis mint az a határozatból kiderül, az utolsó forintig labdákat vesznek ezen a pénzen.

Diósgyőrben a közzétett dokumentum szerint éltek azzal az új lehetőséggel is, melynek köszönhetően sportcélú ingatlan üzemeltetésére is lehet TAO-támogatást igényelni. Erre a célra 30 429 forintot kértek és kaptak, vagyis az új diósgyőri stadion a jelek szerint veszteségesen működött. A 2018 végén elfogadott módosítás értelmében ugyanis sportcélú ingatlan működési veszteségének 50 százalékára lehet TAO-t igényelni, legfeljebb támogatási időszakonként 300 millió forintot. 

A mostani sportfejlesztési program legnagyobb tétele - mint fentebb említettük - egy utófinanszírozott ingatlanberuházás. Ehhez az 501 millió forint TAO-támogatás mellé még 215 millió önerőt tesz a klub, így összességében 716 milliós fejlesztést fognak végrehajtani. 

Az elképzelések szerint egy minimum kétszintes sporthotelt építenek, az emeleten 26-30 szobával, a földszinten pedig konferenciatermek, reggeliző és pihenőhelyiség kap helyet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.