2020. január 19. 16:36

2015 óta nem igényelt olyan sok TAO-támogatást a diósgyőri focicsapat mögött álló gazdasági társaság, mint a mostani szezonban. 
 

Bár a mostani szezonban jellemzően visszafogottabban alakult a támogatási kérelmek értéke, akad néhány olyan fociklub, mely nem állt le a költséges tervekkel és jelentős TAO-t igényelt. Közöttük van a diósgyőri focicsapat is. 

A Diósgyőr Futball Kft.-nek a 2019/2020-as szezonban 640,8 millió forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a szövetség - derül ki a Magyar Labdarúgó Szövetség adatbázisából.

 Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI) Az új diósgyőri stadion (Fotó: MTI)

Idén ezzel dobogós helyre került a csapat a támogatási összegek vonatkozásában. Ennél több pénzre ugyanis csak két klub tartott igényt:

A TAO-támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta a Diósgyőr mostani 640,8 milliós támogatása kiemelkedőnek nevezhető. Legutóbb ennél több pénzre 2015-ben tartottak igényt, 944 millióra, 2012-ben pedig 722 millió TAO-t kaptak és költöttek el. 

Így mindösszesen a miskolci gárda már 3,23 milliárd forintnyi közpénzt költött el a támogatási rendszernek köszönhetően. 

Ugyan a mostani 640,8 millió forintból még csak alig 123 millió forintot sikerült összegyűjteniük, a korábbi évek tapasztalatai alapján nem jelent majd gondot a teljes támogatás lehívása. 

A focicsapat holnapján a sportfejlesztési programot nem tették közzé ugyan, csak az elfogadó MLSZ-határozatot, és egy ajánlattételi felhívást, nagyvonalakban ezekből is kiderül, mire költenék el ezt a közel 641 millió forintot. 

  • A legnagyobb tétel a programon belül egy utófinanszírozott ingatlanberuházás, melyre 501 millió forint TAO-t hagyott jóvá az MLSZ.
  • Emellett 138,9 milliót költenének el utánpótlás-nevelésre, 
  • 121 ezer forintot személyi jellegű ráfordításokra, 
  • 253 ezret tárgyi eszközökre, vagyis mint az a határozatból kiderül, az utolsó forintig labdákat vesznek ezen a pénzen.

Diósgyőrben a közzétett dokumentum szerint éltek azzal az új lehetőséggel is, melynek köszönhetően sportcélú ingatlan üzemeltetésére is lehet TAO-támogatást igényelni. Erre a célra 30 429 forintot kértek és kaptak, vagyis az új diósgyőri stadion a jelek szerint veszteségesen működött. A 2018 végén elfogadott módosítás értelmében ugyanis sportcélú ingatlan működési veszteségének 50 százalékára lehet TAO-t igényelni, legfeljebb támogatási időszakonként 300 millió forintot. 

A mostani sportfejlesztési program legnagyobb tétele - mint fentebb említettük - egy utófinanszírozott ingatlanberuházás. Ehhez az 501 millió forint TAO-támogatás mellé még 215 millió önerőt tesz a klub, így összességében 716 milliós fejlesztést fognak végrehajtani. 

Az elképzelések szerint egy minimum kétszintes sporthotelt építenek, az emeleten 26-30 szobával, a földszinten pedig konferenciatermek, reggeliző és pihenőhelyiség kap helyet. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.