<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mióta létezik a TAO-támogatási rendszer, nemcsak a labdarúgáson belül, de az összes támogatott sportágat nézve is a felcsúti fociakadémia volt évről évre a legnagyobb nyertes. Idén azonban megtört a jég.

Murphy törvénye, hogy ha 7 év tapasztalatai alapján feltételezni merjük, hogy ismét Felcsúthoz vándorol a legtöbb TAO-támogatás, akkor az élet ránk cáfol. Nagy meglepetésre volt, olyan sportszervezet, mely merészebbet álmodott idén a felcsúti focialapítványnál és az általa igényelt 1,1 milliárd forintnál jóval több támogatásra tart igényt.

Nagyon messzire azonban nem kell menni: a Felcsúthoz - nem csak földrajzilag - egészen közeli MOL Fehérvár FC lett idén a trónbitorló.

A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint a 2019/2020-as szezonra az NBI-es fociklub 2,6 milliárd forint TAO-támogatást igényelt. Az összeg mindenképpen történelmi csúcsnak számít a klub történetében. Az eddigi legmagasabb TAO-pénzt tavaly kapta a klub, 686 millió forintot. Érdekes megemlíteni, hogy az idénre igényelt támogatás önmagában mintegy 60 százalékkal haladja meg az eddigi összes TAO-t, ami 1,6  milliárd forint.

A MOL Fehérvár nemrég átadott új stadionjaA MOL Fehérvár nemrég átadott új stadionja

A csapat honlapjára feltöltött sportfejlesztési program szerint a 2,6 milliárd forint zöme ingatlanfejlesztésre megy el:

  • 1,5 milliárd utófinanszírozott ingatlan beruházást fedez,
  • 923 millióból előfinanszírozott formában tárgyi eszközöket szereznek be,
  • 89 millió az utánpótlás-nevelésre megy majd el,
  • 66 millió pedig előfinanszírozott ingatlanberuházásra.

Részleteiben nézve a legnagyobb terv egy edzőközpont építése, amihez 1,5 milliárdnyi TAO-t igényeltek, ami egyben egy kisebb stadionként is funkcionálhatna a leírás szerint.

A programban azt írják ugyanis:

"Az általunk tervezett beruházás elsősorban az NBI-es és NBIII-as felnőtt, férfi labdarúgócsapataink felkészüését és rehabilitációs munkáját szolgálná, de a létesítményt úgy terveztettük meg, hogy megfeleljen az MLSZ NBIII-as csapatokkal szemben támasztott infrastrukturális követelményeinek is, mivel szándékaink szerint NBIII-as csapatunk itt játszaná hivatalos mérkőzéseit."

 

A központban két teljes méretű élőfüves pálya épülne pályafűtéssel felszerelve, ezt ugyanis "elengedhetetlennek" tartják a hazai éghajlati viszonyok miatt.

A kivitelezés jövő tavasszal kezdődne és a tervek szerint 2021 végén lehetne használatba venni a létesítményt. A projekt teljes értéke 2,1 milliárd forint, ebből 1,5 milliárdot fedezne a TAO-támogatás. Emellett a női szakág tervezett új öltöző épülete kivitelezésének műszaki ellenőri költségéhez is igényeltek pár millió forint TAO-t, és a Csíkvári edzőközpont 4 nagypálya világításának felújításához is.

A TAO-pénzekből készülő beruházás abból a szempontból is furcsának tűnhet, hogy a csapat tavaly óriási bevételhez jutott az Európa Liga-menetelésnek köszönhetően, a tulajdonos pedig a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István, aki cégein keresztül hatalmas összegű nyereséghez jut évről évre.

Tehát akár magánberuházásként is megvalósulhatna a projekt, ám feltételezhetően anyagilag sokkal előnyösebb az eltérített közpénzből finanszírozni a kivitelezést. Nem lepődnénk meg azonban, ha a szükséges TAO-támogatás nagy részét a Garancsi István cégbirodalmához tartozó társaságok dobnák össze.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.