<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Agrotax Kft. éves földpiaci elemzése szerint a termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,969 millió forintig emelkedett, ami 14 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,727 millió forint hektáronként). A szántókért még ennél is többet, hektáronként átlagosan 2,097 millió forintot kellett a vevőknek adniuk, ami közel 10 százalékos emelkedés. A szántók haszonbérleti díja tavaly átlagosan megközelítette a 82 ezer forintot.

A covid-járvány nem befolyásolta jelentősen a termőföldek piacát, a tavaly megkötött szerződések száma meghaladta az 50 ezret, ami az előző évekhez képest nagyságrendileg nem változott – tudtuk meg Sáhó Ákostól, az Agrotax Kft ügyvezetőjétől.

Tavaly Közép-Magyarországon volt a legdrágább egy hektár termőföld. Illusztráció: depositphotos
Tavaly Közép-Magyarországon volt a legdrágább egy hektár termőföld. Illusztráció: depositphotos

2021-ben Magyarországon a termőföldek hektáronkénti piaci átlagára közel kétmilllió millió volt, ami 14 százalékos drágulás 2020-hoz képest – mondja dr. Kovács Norbert közgazdász, a Széchenyi István Egyetem docense. Hozzátette, ha eltekintenek az Észak-Magyarországra jellemző 1,488 millió forintos hektáronkénti átlagártól, akkor minden más régióban másfél millió forint feletti ár alakult ki. A legmagasabb, közel 2,4 millió forintos átlagárat Közép-Magyarországon kellett megfizetni a vevőknek, de ugyancsak kétmillió felett kértek az eladók a Dél-Alföldön (2,226), illetve az Észak-Alföldön (2,128) is.

A Budapesthez tartozó területekre ismét a viszonylag alacsony értékesítési szám volt a jellemző, tavaly összesen 48 szerződés köttetett, azok viszont a legmagasabb árakon, hiszen az átlagár megközelítette a 3,5 millió forintot. 

A megyék közül igen magas, 2,5 millió forint feletti árakat kértek és kaptak hektáronkénti Hajdú-Biharban (2,603) és Békésben (2,524).

Ennél jóval olcsóbban keltek el a földek Zalában (1,356 millió forint), Borsod-Abaúj-Zemplénben (1,442 millió forint), Hevesben (1,482 millió forint) és Nógrádban (1,597 millió forint.

Felértékelődtek a szántók

 A szántóföldek átlagára tavalyi átlépte a kétmillió forintos határt. Az átlagárak itt is minden régióban emelkedtek. A legjobban, 17,5 százalékkal Közép-Magyarországon, de a 10 százalékot meghaladta Nyugat-Dunántúlon is. A legkisebb mértékben, 8,2 százalékkal az Észak-Alföldön nőtt a szántók hektáronkénti ára.

Az Agrotax felmérése szerint összességében tavaly az országban mindenütt 1,5 millió forint feletti átlagár alakult ki. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbbet a Dél-Alföldön (2,348 millió forint), a legkevesebbet pedig Észak-Magyarországon kell fizetni (1,557 millió forint).

Budapest általában az országos átlagtól jóval eltér az áraival, és ez tavaly sem volt másként, az elemzésbe bevont 39 budapesti tranzakció hektáronkénti átlagára 3,623 millió forint volt, de kiemelkedő átlagár született még Hajdú-Bihar megyében, ahol több mint 2,8 millió forintot kértek egy hektár szántóért.

Az a szép zöld gyep

A gyepterületek 1,699 millió forint hektáronkénti átlagáron keltek el, ami kiemelkedően magas, 18,3 százalékos emelkedést mutat egy év alatt, hiszen 2020-ban átlagosan alig több mint 1,4 millió forintot kértek egy hektár gyepért. A keleti és a nyugati országrész között viszonylag nagy különbségek alakultak ki. A Közép-Dunántúli régióban közel kétmillió forintot kellett fizetni hektáronként a gyepért, ez az érték Észak-Magyarországon 1,5 millió forint alatt maradt.

Dráguló erdők

Az erdők országos hektáronkénti átlagára meghaladta az egymillió forintot az Agrotax által megfigyelt üzletkötésekben, ami 2020-hoz képest 14,2 százalékos drágulás, hiszen akkor átlagosan 977 ezer forintba került egy hektár erdőterület.

Az erdőterületek árai is emelkedtek 2020-hoz képest. Illusztráció: pixabay
Az erdőterületek árai is emelkedtek 2020-hoz képest. Illusztráció: pixabay

Közép-Dunántúlon az országos átlagnál magasabb áron kötöttek szerződéseket, ott 1,264 millió forintba kerül egy hektár erdő, de a Dél-Alföldön is vastagon fogott a ceruza (1,243) és Észak-Alföld sem maradt el sokkal (1,24). A legalacsonyabb átlagárat Észak-Magyarországon figyelték meg, ott egy hektár erdőért még egymillió forintot sem fizettek a vevők – tudtuk meg dr. Kovács Norberttől.

A megyék esetében még nagyobb az eltérés az országos átlagtól. Békés megyében tavaly több mint 1,5 millió forintos átlagáron kötöttek kontraktusokat, a legalacsonyabb áron pedig Heves megyében, ahol átlagosan 922 ezer forintba került egy hektár erdő. 

Kétmillió felett a gyümölcsös

Gyümölcsösért hektáronként átlagosan 2,590 millió forintot kellett fizetni 2021-ben, ami 8,5 százalékos drágulás egy év alatt, hiszen ez az érték 2020-ban 2,385 millió forint volt. A legdrágábban, hektáronként átlagosan közel 3 millió forintért a Dél-Dunántúlon-, míg a legolcsóbban, kétmillió forint alatt Észak-Magyarországon keltek el gyümölcsösök. Tavaly 426 piaci tranzakciót kötöttek összesen 686 hektárnyi területre.

Kétmillió forint alatt csak Észak-Magyarországon lehetett egy hektár gyümölcsöst venni 2021-ben. Illusztráció: pixabay
Kétmillió forint alatt csak Észak-Magyarországon lehetett egy hektár gyümölcsöst venni 2021-ben. Illusztráció: pixabay

2021-ben a szőlők országos hektáronkénti átlagára közel 2,5 millió forint. A Dél-Dunántúlon ennél átlagosan több mint 1,1 millió forinttal kértek többet. Kétmillió forint alatti átlagárat csak két régióban – Észak-Magyarországon (1,812) és Észak-Alföldön (1,842) – figyeltek meg.

A haszonbérlet is emelkedett

A szántóföldek éves hektáronkénti haszonbérleti díja 2021-ben átlagosan 81 957 forint volt, ami 9,2 százalékos emelkedés az előző évihez 75 ezer forinthoz képest. A legmagasabb 90 ezer forint feletti átlagár a Dél-Alföldön volt megfigyelhető, míg a legalacsonyabb Észak-Magyarországon, ahol átlagosan 70 ezer forintot kértek hektáronként a haszonbérletért.

A megyéket megfigyelve Tolnában kértek tavaly a legtöbbet egy éves bérletért, itt ez az érték meghaladta a 96 ezer forintot, de 90 ezer forint felett szerződtek Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Békés megyékben is a bérlők a földekre. A gazdák legjobban Zalában jártak, ahol alig haladta meg a bérleti díj a hektáronkénti 63 ezer forintot, de 70 ezer forint alatti éves díjakat fizettek Nógrád, Heves és Veszprém megyében is átlagosan egy hektár föld használatáért a bérlők.

A termőföldértékelés online programjának hazai kifejlesztője és alkalmazója az Agrotax Kft. 2015 óta a kifüggesztett hirdetmények adatbázisa alapján elkészíti az éves országos termőföldpiaci körképét. Az Agrotax® Iránytű 2021. című kiadványban 20 209 értékesített, összesen mintegy 30 597 hektárnyi földterület adásvételének tisztított adatát használták fel.