2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Párbeszéd – Zöldek információi szerint, amelyek a helyi lakosságtól vannak, egy akkumulátorbontó üzem épülhet Rákay Philip ipari parkjának területén. Szabó Tímea emiatt azt mondta, a kormányhoz fordul, mert szerinte ez „ökogyarmatosítás”.

Szabó Tímea a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszél, hogy Rácalmás és Dunaújváros határában, a két településtől 1-1 kilométerre egy akkumulátorbontó üzemet terveznek építeni.

A Párbeszédek-Zöldek társelnöke elmondta, hogy a helyiek szerint a 42 hektáros területet – ami akkora, mint a Margit-sziget fele – a Norton Consulting cég nevében vásárolták meg, és a Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. nevezetű cégnek adták tovább.

A helyiek információi szerint pedig ezen a területen egy akkumulátorbontó üzemet terveznek. Az ilyen üzemek Szabó Tímea szerint a legszennyezőbbek az akkumulátorgyártó iparágban. A politikus Rácalmás polgármesteréhez, valamint a kormányfőhöz, a kormány tagjaihoz fordul majd az ügyben.

Egy másik posztjában pedig ezt írja: mivel a Magyar Mérnöki Kamara kritizálta a hazai akkugyárak környezetvédelmi enedélyeztető eljárását, már látja a száradó tintát "a jövő héttől nem lesz kötelező a mérnöki kamarai tagság" cimű Kocsis Máté-Semjén Zsolt törvényjavaslaton".

Mindezt az Átlátszó cikke után jutott eszébe, amely megírta, a Magyar Mérnöki Kamraa Környezetvédlemi Tagozata szerint nem alakult ki egységes és jó gyakorlat a hazai akkumulátorgyárak engedélyezési eljárása során, s részletes iránymutatást is készített ennek megoldására. 

Most uganis teljes a káosz az akkumulátorgyárak engedélyeztetési eljárásai terén.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!