<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkészítettük az átalányadó-kalkulátorunkat, mely segítséget nyújthat a katából kiszoruló vállalkozóknak.

Jelen állás szerint, végérvényes a kata-törvény rohamtempóban elfogadott módosítása, miután azt hétfőn délután Novák Katalin köztársasági elnök a sorozatos tiltakozások ellenére aláírta. 

Így becslések szerint a mintegy 450 ezer katásból mindössze 50-100 ezer vállalkozó maradhat az adónemben - ennyien lehetnek azok a főállású vállalkozók, akik kizárólag magánszemély felé állítanak ki számlát. 

Az adónemből kieső vállalkozóknak ezek után nem marad túl sok lehetőségük: vagy felszámolják a tevékenységüket, céget alapítanak - ami sokkal nagyobb teherrel és adminisztrációval jár -, vagy átmennek átalányadózásba. 

Ez az adónem is több feladatot ró a vállalkozókra, ráadásul könyvelő is szükséges ahhoz, hogy szabályszerűen működjön és adózzon a vállalkozás, miközben anyagilag is a kiszoruló katások többsége is feltehetően rosszabbul fog járni.

Kalkulátorunk segítségével könnyen kiszámolhatja, hogy pontosan mennyi adót kellene fizetnie átalányadóként és ezután mennyi jövedelme marad. A zsebében maradó jövedelem mértéke nagyban függ attól is, hogy tevékenységét mellék- vagy főállásban végzi-e. Utóbbi esetén ugyanis a minimálbér vagy a garantált bérminimum alapján minden hónapban minimum járulékfizetési kötelezettség van. Még akkor is, ha abban a hónapban egy forint árbevételhez sem jutott. Ez legalább 66 ezer forint feletti állandó kiadást jelent a vállalkozónak, ha nem szakképesítést igénylő tevékenységet végez (ekkor az alap, 200 ezer forintos minimálbér a vetítési alap). Szakképesítést igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum alapján 86 125 forintos állandó havi kiadás keletkezik bevételek hiányában is. 

Kalkulátorunkat az alábbi linken érheti el:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.