<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Elkészítettük az átalányadó-kalkulátorunkat, mely segítséget nyújthat a katából kiszoruló vállalkozóknak.

Jelen állás szerint, végérvényes a kata-törvény rohamtempóban elfogadott módosítása, miután azt hétfőn délután Novák Katalin köztársasági elnök a sorozatos tiltakozások ellenére aláírta. 

Így becslések szerint a mintegy 450 ezer katásból mindössze 50-100 ezer vállalkozó maradhat az adónemben - ennyien lehetnek azok a főállású vállalkozók, akik kizárólag magánszemély felé állítanak ki számlát. 

Az adónemből kieső vállalkozóknak ezek után nem marad túl sok lehetőségük: vagy felszámolják a tevékenységüket, céget alapítanak - ami sokkal nagyobb teherrel és adminisztrációval jár -, vagy átmennek átalányadózásba. 

Ez az adónem is több feladatot ró a vállalkozókra, ráadásul könyvelő is szükséges ahhoz, hogy szabályszerűen működjön és adózzon a vállalkozás, miközben anyagilag is a kiszoruló katások többsége is feltehetően rosszabbul fog járni.

Kalkulátorunk segítségével könnyen kiszámolhatja, hogy pontosan mennyi adót kellene fizetnie átalányadóként és ezután mennyi jövedelme marad. A zsebében maradó jövedelem mértéke nagyban függ attól is, hogy tevékenységét mellék- vagy főállásban végzi-e. Utóbbi esetén ugyanis a minimálbér vagy a garantált bérminimum alapján minden hónapban minimum járulékfizetési kötelezettség van. Még akkor is, ha abban a hónapban egy forint árbevételhez sem jutott. Ez legalább 66 ezer forint feletti állandó kiadást jelent a vállalkozónak, ha nem szakképesítést igénylő tevékenységet végez (ekkor az alap, 200 ezer forintos minimálbér a vetítési alap). Szakképesítést igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum alapján 86 125 forintos állandó havi kiadás keletkezik bevételek hiányában is. 

Kalkulátorunkat az alábbi linken érheti el: