2p

Az Orbán-kormány nyolc hónap alatt 337 milliárd forinttal többet fizetett a Putyin-rezsimnek a földgázért, mintha tőzsdén vette volna - írja szombati cikkében a Népszava.

A lap a KSH minap frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján úgy számol: augusztusban 6,6 százalékot tett ki orosz gázárunknak a holland tőzsde irányadó, két hónappal korábbi szintjéhez viszonyított felára. 

Augusztusban a hazai gáztárolók töltését az állami MVM teljes gőzre kapcsolta. Egy hónap alatt 687 millió köbméter gázt kaptunk Moszkvától, ami a tavalyi év azonos havi szintjének kétszerese - írja a lap. A gáz ára viszont egy év alatt a negyedére esett. 

Sokba kerül, hogy mi az orosz gázt égetjük. Fotó: Pixabay
Sokba kerül, hogy mi az orosz gázt égetjük. Fotó: Pixabay

Idén augusztusig 3,6 milliárd köbméter orosz gázt kaptunk. Ez harmadával haladja meg a tavalyi év hasonló időszakának mennyiségét. Az ezért összesen kifizetett, 869 milliárd forint 16 százalékkal múlja alul a tavalyi év első nyolc havának orosz gázszámláját.

A Népszava szerint a hosszú távú mérleg változatlanul siralmas: ha ugyanis a fűtőanyagot idén nem az Orbán-kormány által a Putyin-rezsimmel kötött, 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján, hanem a tőzsdén vesszük meg, csak 2023 augusztusáig 337 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!