3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak egy ajánlat érkezett a Malév irodaházára kiírt állami árverésen, így a 3,8 milliárd forintos kikiáltási áron cserélt tulajdonost az értékes belvárosi épület, amely teljesen egybeépült a Jellinek Dániel cégcsoportjához tartozó Sofitel szállodával.

Sikerült eladnia az államnak az egykori Malév irodaházat az V. kerületi Széchenyi István téren - derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. aukciós oldaláról. Licitálni szeptember 17-től szeptember 24-ig lehetett az ingatlanra, tehát mindössze egy hétig, a kikiáltási ár pedig 3,8 milliárd forint volt. Nagy verseny nem alakult ki, mindössze egy ajánlat érkezett, így az egyelőre ismeretlen vevő 3,8 milliárd forintért szerezte meg a Malév irodaházat.

Az árverési hirdetmény szerint az ingatlant magába foglaló társasház két társasházi albetétből áll, melyek közül a Budapest belterület 24491/0/A/1 helyrajzi számú ingatlan 1/1 arányban a SOF-11 SB OPERATINGCO Kft. tulajdonában álló a Sofitel Hotel. Az irodaház-ingatlan összesen 14 szintes, a szomszédos hotellel szerkezetileg és külső megjelenésében is teljesen egybeépült épület, mely 1979-1982 között épült kifejezetten a Malév részére, irodaház funkciót betöltve.

Korábban megírtuk, hogy az Átlátszó cikke szerint az ingatlan tulajdonosa 2015 óta az Atrium Estate Kft. volt, amelynek két tulajdonosa közül az egyik Závodszky Zoltán, aki korábban az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, a másik tulajdonosa a honkongi Synergonomy Holding Ltd., ami a G7 információi szerint egy belize-i cég, a Matador SA tulajdonában van. A magyar állam tehát gyakorlatilag egy kormányközeli üzletembernek és egy offshore cégnek fizetett az épületért 3 milliárd forintot, most pedig eladta 3,8 milliárd forintért.

Tehát a Malév-irodaház gyakorlatilag teljesen egybeépült épület a Sofitel hotellel. A szálloda épületének tulajdonosa pedig SOF-11 SB OperatingCo Kft., amely több céget is érintve többségében Jellinek Dánielhez, az Indotek Group alapítójához és többségi tulajdonosához tartozik. Az üzletember 2020-ban Magyarország 8. leggazdagabb embere volt 100 milliárd forint feletti vagyonnal.

Az MNV amúgy mostanában nagy lendülettel adja el az értékes állami ingatlanokat. Például több évnyi sikertelen próbálkozás után júniusban már sikerült eladnia az államnak az Andrássy út 73-75. alatti MÁV-székházat és a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is. A csomagból a MÁV-székház 6,3 milliárd forintot, míg a siófoki szálloda 2 milliárd forintot ért az MNV értékbecslése szerint. Egyelőre még mindig nem ismert, hogy ki az új, közös vevő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!