<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát.

"Nekünk az az érdekünk, hogy Közép-Ázsiában béke és stabilitás legyen, a mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből" - húzta alá.

Rohamrendőrök Almati utcáin. (Forrás: EPA/STR)
Rohamrendőrök Almati utcáin. (Forrás: EPA/STR)

A miniszter tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyen ő maga is részt vett a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében. Ebben a dokumentumban elítélték az erőszakot, a vandál cselekedeteket, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt.

A zavargásokká fajuló kazahsztáni tüntetések kapcsán kijelentette: "pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat".

Leszögezte azonban, hogy ennek most nincsen helye, inkább azt kell biztosítani, hogy megelőzhetők legyenek a jövőben a mostanihoz hasonló, "aggodalmat kiváltó, erőszakos" események.

"Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek, és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek" - mondta.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.