5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy éve az életünk része a koronavírus, ennyi idő alatt pedig országosan ismertek lettek a járványkezelés arcai: Müller Cecília országos tisztifőorvos, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Csokorba szedtük, hogy milyen céges érdekeltségeik vannak a szakembereknek.

Közülük egyértelműen Merkely Béla számít a legaktívabb vállalkozónak, hiszen kisebb cégcsoport köthető a nevéhez. A Semmelweis Egyetem rektora öt cégben is tulajdonos, közülük több is szépen prosperál, de akad egész friss alapítású vállalkozása is a kardiológusnak.

Legnagyobb cége egy családi vállalkozás: a Cardio-Dent Kft. 2019-ben 65,6 millió forint bevétel mellett tisztán 34 millió forintot termelt. A családi taggyűlés pedig úgy döntött, hogy a korábbi felhalmozott eredménnyel kiegészítve 84 millió forint osztalékot fizetnek ki maguknak. A cég főtevékenységeként az egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztést jelölték meg, de oktatás és járóbeteg-ellátás is szerepel a profilban.

Merkely Béla a többségi tulajdonosa a Merkely-Cardiosport Kft.-nek: szintén stabilan teljesítő vállalkozásról van szó, hiszen 2019-ben 50,3 millió forintos bevétel 48 millió forintos profithoz volt elég. Főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de például egyéb sporttevékenység, oktatás, kutatás és járóbeteg-ellátás is szerepel a listán.

Érdekesség, hogy a cégnek 2019-ben volt bevétele a multinacionális AstraZeneca vállalatcsoporthoz tartozó AstraZeneca Kft.-től. 

2016. első félévétől kezdődően a Transzparencia Kódexeket aláíró vállalatok Európa-szerte nyilvánosságra hozzák az adott országban működő egészségügyi szakemberekkel, intézményekkel, illetve szervezetekkel létrejött szerződéseik alapján nyújtott kifizetések és támogatások évenkénti összegzését

- olvasható a koronavírus elleni vakcinát is kifejlesztő AstraZeneca oldalán. A Merkely-Cardiosport a 2018-as és a 2019-es összegzésben is szerepel 350 ezer, illetve 700 ezer forintos összeggel a tanácsadói díjak oszlopban. Egyébként maga az AstraZeneca Kft. is évről évre egyre jobban teljesít a magyar piacon: a 2016-os 11,5 milliárd forintos forgalmat 2019-re 13,9 milliárd forintra sikerült feltornázni.

A Semmelweis Egyetem rektora még három társaságban érdekelt: a 2019-ben alapított 3D Guide Kft.-ben, a 2017-es születésű Chemical Agent Invest Zrt.-ben (nincs bevétel), valamint a 2020 augusztusában életre hívott Techstream Lab Kft.-ben.

Szlávik János gyorstesztet árul Fotó: MTI
Szlávik János gyorstesztet árul Fotó: MTI

Szlávik János viszont csak egy cégben tulajdonos (amely két másik céget tulajdonol), de 2019-ben csak a veszteséget termelték az infektológus főorvosnak. 

Az MDD 2002 Kft. több mint egy évtizede foglalkozik gyógyszerészeti- és orvosi adatbázisok, valamint szakértői rendszerek fejlesztésével. Szolgáltatási palettánkhoz tartozik a gyógyszeradatbázisok fejlesztése, egyedülálló egészségügyi informatikai rendszerek, valamint orvosi programok értékesítése. Néhány szolgáltatásunk teljesen egyedülálló az orvos informatikai szegmensben

- vall magáról az MDD 2002 Kft. Az MDD vényíró például a cég szerint az egyik legsokoldalúbb, az Egészségbiztosítási Felügyelet által akkreditált magánorvosi és üzemorvosi szoftver. A társaság többségi tulajdonosa a Hepar Kft., amelyben pedig Szláviknak van 50 százalék feletti részesedése. Az MDD-nek 2019-ben 40,3 millió forintos bevétele volt, ami 8,2 millió forintos veszteséget termelt, míg a Hepar 18,5 millió forintos forgalma szinén minimális veszteséghez volt csak elég. Az orvos egyik könyvét korábban a Hepar adta ki.

Szintén veszteséges a Hepar által tulajdonolt MeDiRatio Kft., amelynek 2019-ben még egymillió forintos forgalma sem volt. Ez azonban 2020-ban a koronavírus-járvánnyal változhatott, hiszen a járvány új bevételi forrást jelentett a cégnek.

Vezető egészségügyi, informatikai és jogi szakértők bevonásával készítettük el a minden munkaadó számára hasznos NoCoVid eszközöket, melyek használatával minimálisra csökkenthetjük annak esélyét, hogy a cég dolgozói megfertőződjenek, hogy a fertőzést behozzák munkahelyükre, ahol az szóródhat, és akár az összes munkahelyre bejáró dolgozó karanténba kerülését és a cég leállását eredményezheti

- mutatja be szolgáltatását a MeDiRatio. Ez egy rizikófelmérő kérdőívet és egy oktatóanyagot jelent. A cégtől pedig reOpen COVID-19 antigén gyorstesztet is lehet már rendelni. A legkisebb rendelhető egység 25 darab (25-ös csomagolás), ami 37 500 forintba kerül.

Győrfi Pálról a hvg.hu írta meg februárban, hogy feleségével közös családi vállalkozást indított Panda Consulting Kft. néven, amely elsősorban oktatással fog foglalkozni, de bejegyzett tevékenységei között szerepel a reklámügynökségi munka és az előadó-művészet is.

Müller Cecília pedig korábban Nagyvenyim háziorvosa volt, de most már a férje a település háziorvosa. Az UNI-MED Bt. beltagja Zseli József, míg a kültag az országos tisztifőorvos. Stabil a társaság: 2019-ben 32,3 millió forintos bevétel mellett 9,1 millió forintos nyereséget tudnak felmutatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!