2018. március 20. 10:46
mfor.hu

Látványosan nőtt januárban is a kereskedelmi szálláshelyek forgalma. A belföldi turisták a korábbinál sokkal többet költöttek Szép-kártyával.

2018. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 3,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,6 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 789 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt, közölte a KSH. A vendégéjszakák kilenctizedét realizáló szállodákban 5,1 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma valamennyi turisztikai régióban nőtt. A belföldi vendégek száma 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 14 százalékkal bővült, és meghaladta a 744 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák száma a Tisza-tó kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.

Talán nem meglepő, hogy a növekvő vendégforgalomnak köszönhetően a szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal, 44,8 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 11 százalékkal (27 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3 százalékkal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 24 százalékkal (6 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 4,7 százalékkal (6 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 7,1, a belföldi 12 százalékkal magasabb volt az előző év januárinál.

A magyarok költésének megugrása mögött elsősorban a Szép-kártya fokozott használata áll. A kártyatulajdonosok ugyanis 12 százalékkal többet, több mint 1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1709 szálláshelyen, köztük 786 szállodában fizethettek a vendégek.Ha a külföldi vendégek összetételét megnézzük, azt láthatjuk, hogy a német nyelvterületről (Ausztria, Németország) érkező vendégek száma és az általuk itt töltött vendégéjszakáké is örvendetesen növekedett. Hasonló volt a helyzet egyébként az olaszokkal is, aki ismét több időt töltöttek Magyarországon. A brit "bulivonatra" viszont ezúttal kevesebben szálltak fel, és hosszú idő után csökkent az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma. Az oroszok által eltöltött vendégéjszakák száma pedig immár egy éve töretlenül növekszik, ebből a relációból ismét 10 százalék feletti bővülést mért a KSH.