<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak egy tankerületi vezető ellen, aki azt mondja, a rendőrség őt eddig nem kereste. Nincs kizárva, hogy 2021-ben ő kapta meg a Klebelsberg-jutalmak egyikét, a 1,5 milliós jutalmat.

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak egy tankerületi vezető ellen – erősítette meg az erről szóló sajtóértesülést a Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Narancs szerint.

Egy korábbi hír szerint az érintett ingyen munkavégzést és ajándékokat kért vállalkozóktól azért cserébe, hogy utóbbiak tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe. A vezető egy esetben 700 kilogramm gyümölcsöt kért a tankerülettel szerződésben álló egyik vállalkozótól, hogy cserébe később is sikeresen pályázhasson iskolagyümölcs-beszállításra. Egy másik esetben azt kérte egy karbantartó vállalkozástól, hogy megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó megkezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig tavaly áprilisban meg is szűnt.

Egy alkalommal 700 kg gyümölcsöt kért. Fotó: Depositphotos
Egy alkalommal 700 kg gyümölcsöt kért. Fotó: Depositphotos

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője a lapnak most megerősítette, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”. Az újságcikkel kapcsolatban Szabóné Berki Bianka, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőhelyettese pedig azt írta, hivatali vesztegetés és sikkasztás gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A lehetséges gyanúsítottal kapcsolatban megjegyzik, hogy bár nem a nyomozással összefüggésben, de a Váci Tankerületi Központ vezetőjének neve szerepel az eredeti cikkben.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha ez így van, akkor a tavaly, Tóth Endre Momentumos képviselő által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Verebélyi Gábor Ákos, a váci tankerület vezetője 1 560 000 forintot kapott 2021-ben jutalmul.

Az illető írásban mindössze annyit írt, nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért forduljanak a hatósághoz.

Az esettel kapcsolatban összefüggésbe hozott gyümölcsbeszállító társaság határozottan visszautasította a feltételezéseket, a karbantartó vállalkozás pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.