2p

Állami segítséget várnak a járvány gazdasági nehézségeik ellensúlyozására, míg Romániában lakat kerül a járványügyi korlátozásokat megszegő vendéglátóhelyekre.

Kávéházak, éttermek, tavernák maradtak zárva szerte az országban. Athén óvárosa - az Akropolisz lábánál - szinte teljesen kihalt volt. A vendéglátóhelyek tulajdonosai közül több százan utcákon tüntettek Athénon kívül Patraszban és Szalonikiben. Utóbbiban egy üres koporsót tettek a demonstrálók egy kormányzati épület elé.

További segítségre lenne szükségük (Fotó: Pixabay)
További segítségre lenne szükségük (Fotó: Pixabay)

Az MTI beszámolója szerint az iparág egyebek közt áfacsökkentést követel és támogatást a bérleti díjak, a bérköltségek és a közüzemi számlák kifizetéséhez.

Kosztisz Hadzidakisz munkaügyi miniszter a Szkai tévécsatornának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a tavalyi járványos télen az iparág 700 millió euró segítséget kapott a lezárások miatti veszteségek enyhítésére, többet, mint a gazdaság bármely más szektora, de közölte, hogy fontolóra veszi újabb segítség folyósítását.

Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma jelenleg rekordmagas, a járvány napi halottainak száma pedig fél év óta a legtöbb. Az ország lakosságának egyharmada oltatlan. Mindemiatt a kormány újabb szigorításokat rendelt el, amelyek visszavetik a vendéglátóhelyek forgalmát.

Romániában bezáratják a renitens éttermeket 

Romániában a járványügyi korlátozásokat következetesen megsértő vendéglátóhelyek ideiglenes bezárásáról fogadott el törvénymódosítást kedden a képviselőház. A szenátus által már korábban jóváhagyott, kihirdetésre váró jogszabály szerint azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket már megbírságoltak azért, mert nem tartották be a járványügyi hatóságok nyitvatartási vagy a kapacitásuk kihasználására vonatkozó előírásait, a kihágás megismétlődése esetén 15 napra bezárathatja az ellenőrzést végző hatóság.

Amennyiben ezt az intézkedést sem tartják be, 30 napra kerül hatósági pecsét a vendéglátóhely bejáratára, ennek eltávolítása pedig már bűncselekménynek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!