<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil társaság felhívásában arra kéri a szülőket, hogy legalább két hétig ne engedjék iskolába a gyerekeiket, s hogy az iskolaigazgatók saját döntéskört kaphassanak az intézmények bezárásáról. 

Miután múlt héten a pedagógusok kérték petícióban az iskolák bezárását az alsó tagozat kivételével, most a szülők hallatják a hangukat a drasztikusan emelkedő halálozási és fertőzöttségi adatok miatt. 

A Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil társaság felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy minél több felelősen gondolkozó szülő tartsa otthon gyermekét. Úgy vélik, fontos lenne, hogy szülői döntési jogkörként választhassanak gyermekük iskolábameneteléről a koronavírus-járvány idején. Miközben több szomszédos országban a kormány már elrendelte a részleges vagy teljes iskolabezárásokat.

Múlt héten a pedagógusok, most a szülők hallatják a hangjukat. Fotó: deposithpoto
Múlt héten a pedagógusok, most a szülők hallatják a hangjukat. Fotó: deposithpoto
Lapunknak úgy nyilatkoztak, azzal, hogy a gyermeket nem veszélyeztetik az iskolába járással, a családtagok és az idős rokonok egészségét is védik. Az iskolák online oktatása mellett ügyeletet lehetne biztosítani azok számára, akik ezt nem tudják megoldani.

A szülők attól tartanak, hogy a súlyosbodó számokkal abba szaladunk bele, hogy egyre több helyen egyre többször rendelnek el karanténokat, az pedig már a szülőknek sem választás kérdése.

Sajnos egyre többen szégyellik a fertőzöttséget és az intézmények titkolóznak, nagyon sok esetben nem kapnak a szülők korrekt felvilágosítást a fertőzöttségi adatokkal kapcsolatban az intézmény részéről.

Az igazgatók nem dönthetnek saját jogkörben iskolabezárásról, s nem egységesek az intézkedések sem. Nagyon sok a feszültség a járványkezelési hiányosságok miatt. Sok esetben előfordul, hogy pár napos karantén után, vagy karantén nélkül visszaengedik a gyermekeket az intézménybe szülői fertőzöttségi esetén, ami olyan veszélyeket rejt az elöregedő pedagógustársadalomra és a több generációs családokra, amit nem tudnak kompenzálni.

Ezért összefogásra hívják fel a szülők figyelmét: legalább két hétig ne engedjék iskolába gyermekeiket, hiszen:

  • drasztikusan emelkednek a halálozási és fertőzöttségi adatok
  • tünetmentes hordozók a gyerekek, ezért a pedagógusok és felnőttdolgozók folyamatos veszélynek vannak kitéve
  • mert a legújabb szabályozások értelmében be kell zárni minden olyan helyet, ahol nem tartják be a védekezés szabályait, s ez az iskolákra messzemenően igaz
  • mert a gyerekek között több a testi kontaktus, hiszen életkori sajátosságaik miatt lehetetlen, hogy betartsák távolságtartásra vonatkozó és a higiénés szabályokat
  • mert az EMMI által kiadott javaslatok gyakorlatilag betarthatlanok
  • mert a szülők nem kapnak megfelelő tájékoztatást az intézménytől a COVID-fertőzöttségi adatokról
  • mert még mindig nem kötelező a maszkviselés tanórákon
  • mert egyes családok nem is tudnák biztosítani a maszkot gyermekeik számára.

A Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért követeli, hogy digitális oktatás lépjen életbe, a későbbiekben pedig hibrid oktatás. Ahogy azt is követelik, hogy bizonyos fertőzöttségi szint felett az iskola igazgatója dönthessen a tanítás módjáról.

A III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanárainak tizede koronavírus-pozitív. Bár vasárnap estig nem kapott hivatalosan engedélyt az igazgató arra, hogy hétfőtől az iskola átálljon digitális oktatásra, ennek ellenére hétfőn nem tértek vissza sem a diákok, sem a tanárok az iskolába - tudta meg a Telex.