Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  

Bár jelenleg őszi szünet van a közoktatási intézményekben, és sok helyen fertőtlenítéses nagytakarítás zajlik, és Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerint mindez kisöpri a vírust az intézményekből, a pedagógusok mégis azt kérik: azonnal szigorítson a kormány bezárásokkal. Hiszen jól látható, hogy a szünet előtt egyre több iskolában és óvódában jelent meg a koronavírus, és szakértők szerint a szünet végével a gyerektömeg ismételt megjelenése az iskolák falai közé ugyanezt fogja eredményezni, semmivel nem lesz jobb a helyzet. Tehát velük együtt még több pedagógus válik érintetté, aki között már halálos áldozatok is vannak. Ezért a pedagógusok petíció aláírásával szeretnék elérni, hogy:

Mindez már nem elég. Fotó: Pixabay
Mindez már nem elég. Fotó: Pixabay

"tegyen lépéseket a kormány, akadályozza meg a koronavírus terjedését az egyetemek, főiskolák, középiskolák és az általános iskolák felső tagozatainak ismételt bezárásával, mert az ország gazdasági érdeke is ezt kívánja! Az alsósok számára pedig biztosítsanak megfelelő biztonságú oktatást, amennyiben számukra nem megfelelő a digitális tanrend".

A pedagógusok, önkormányzatok, de sok járványügyi szakember is régóta kéri a kormányt, hogy tegye transzparenssé az ország intézményi fertőzöttségi listáját, mert ennek hiányában a szülő vagy dolgozó nem tudja eldönteni, hogyan döntsön: látogassa-e gyermeke az intézményt, vagy ne.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem kér teljesíthetelen dolgokat: csak szeretné, ha rendszeresen tesztelnék a tanárokat és ha napi szinten láthatnák a megyékre lebontott fertőzöttségi adatokat.

Az EMMI szerint ugyan a tankerületeknek van pontos számuk a fertőzöttekről, de mivel ez érzékeny adat, nem oszthatják meg.

A pedagógusok viszont folyamatosan félnek a mindennapi munkájuk során, hiszen nincs egységes eljárási rend, ha valaki beteg lesz az iskolában. Mi magunk is tudunk olyan kirívó esetekről, amikor egy óvódapedagógus pozitív PCR-tesztjét követően semmilyen intézkedés nem történt, de még csak a szülők tájékoztatása sem.

Míg Zacher Gábor toxikológus arról beszélt az ATV-n, hogy a jelenlegi járványkezelés politikai, addig a PDSZ szerint ez egyben gazdasági kérdés is.

Véleményük szerint a kormány azért nem teszi nyilvánossá a listát, mert így nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, tehát a 100 százalékos táppénz sem járhat a tanároknak. Bár még mindig nem készült el az erre vonatkozó, pedagógusokat védő jogi szabályozás, a Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a szakszervezetet, hogy folyamatban van a jogi háttér kidolgozása, addig is az intézményvezetőknek kellene nyilatkozniuk arról, munkahelyi megbetegedésnek minősítik-e a fertőzést – ez viszont az igazgató egyéni döntésén múlik.

A PDSZ felmérése szerint a megkérdezett pedagógusok mindössze 6 és fél százaléka jelezte, hogy megkapta a 100 százalékos táppénzt, mindenki más a keresete 60 százalékát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.