<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez már a háború 195. napja volt. Esti összefoglalónk.

  • Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműven - állapította meg jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat. Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében. A NAÜ egyebek mellett "atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet" létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt.

  • Egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol az atomerőmű is van. Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, az erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték.
  • Szerhij Haidai, a luhanszki régió kormányzója szerint az ukrán csapatok "megvetették a lábukat" a keleti területen. Haidai azt mondta, hogy az ukrán erők "egy kicsit előretörtek" a luhanszki régióban, és visszaverték az orosz támadásokat. 

  • Moszkva elkérte az EU-tól annak a beszédnek a szövegét, amelyben Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője nyilatkozatának fordítása szerint fasisztának minősítette Oroszországot - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
  • Az ukrán erők ellentámadást hajtottak végre az ország keleti és délkeleti részén - közölte egy magas rangú ukrán elnöki tanácsadó. Olekszij Arestovics a Telegramban azt írta, hogy a kijevi csapatok felszabadítottak több települést a Dnyeper nyugati partján.
  • Az orosz védelmi minisztérium jelenleg rakéták és tüzérségi lövedékek millióit vásárolja Észak-Koreától - derült ki egy amerikai hírszerzési értesülésből. Egy amerikai tisztviselő szerint az a tény, hogy Oroszország Észak-Koreához fordul, azt mutatja, hogy "az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiányosságoktól szenved Ukrajnában".
  • Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok felelős Európa gázellátási válságáért, mivel az európai vezetőket arra az "öngyilkos" lépésre késztette, hogy megszakítsák a Moszkvával való gazdasági és energetikai együttműködést. 
  • Az Európai Bizottság a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését javasolja, valamint azt, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket - jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben. Ylva Johansson közölte: a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése válasz az Európai Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát az ukrajnai háború miatt fenyegető fokozott kockázatokra.
  • Az orosz statisztikai hivatal szerint 419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában. 

(Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.