<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A késedelmi pótlék mind több pénzét viszi el az adósnak. 

Az elmúlt időszakban több alkalommal is emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács, melynek eredményeképpen a nyár elején még 0,6 százalékos szintről mára 1,65 százalékra nőtt az alapkamat mértéke. Az elemzések ezzel kapcsolatban főleg a hitelkondíciók változására hívják fel a figyelmet – a kamatemelés drágítja a változó kamatozású hiteleket, valamint a hitelfelvétel előtt állókat is terveik újraszámítására készteti -, ám van egy másik társadalmi csoport, amelynek szintén „drágul” az élete a monetáris politika szigorodása miatt.

Ők azok, akik tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A késedelmi, illetve az önellenőrzési pótlék számítása során ugyanis az adóhivatal figyelembe veszi a mindenkori alapkamatot. Az Adózás Rendjéről szóló törvény (Art.) a késedelmi pótlék számításáról az alábbiakat mondja ki:

"A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része."

Nézzük meg egy példán, mit jelent ez. Vegyünk 200 ezer forintos adótartozást, ami 2019 eleje óta ketyeg. Az erre a jegybanki alapkamat szerint felszámolt késedelmi pótlék összege a mai nappal 31 348 forint. Vagyis mostanra már meghaladja a tartozás 15 százalékát.

Egy példa a pótlék alakulására a kamatszinttől függően
Egy példa a pótlék alakulására a kamatszinttől függően

Mint a fenti, a NAV kalkulátora segítségével készült ábra mutatja, az összevethető időszakokra – a 28 napos intervallumokra – elszámolt pótlék összege nőtt: míg 2020 közepén, 0,75 százalékos alapkamat mellett 840 forint volt a kimutatott összeg, addig idén augusztus és szeptember vége között a 1,5 százalékos alapkamat mellett már 952 forint volt az elszámolt tétel.

Az is látszik a táblából, hogy a 2021 június eleji időszakhoz képest két és félszer nagyobb lett az alapkamat, ami ráadásul a jegybanki kommunikáció szerint a következő hónapokban is emelkedni fog: előreláthatóan 15-15 bázisponttal egészen decemberig. Vagyis az év vége felé minimum 1,95 százalékos lehet az alapkamat mértéke, ami tovább drágítja a pótlékot.

Bizonyos esetekben az adózó járhat jól a kamat emelkedésével. Ha például jogba ütközött az adó megállapítása, és erről megszületnek a szükséges jogi megállapítások, határozatok, akkor az egyéb feltételek teljesülése esetén a NAV-nak kell az alapkamat figyelembe vételével megállapítania a visszautalandó összeget. Erről így rendelkezik az Art.:

Ha az adózó visszatérítési igénye megalapozott, az adóhatóság - az adó visszatérítésével egyidejűleg - a visszatérítendő adó után az adó megfizetésének napjától a visszatérítés teljesítéséről szóló határozat véglegessé válásának napjáig a jegybanki alapkamat két százalékponttal növelt mértékével azonos mértékű kamatot fizet.