<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sors Lászlót az Oltóanyaggyár Zrt. felügyelőbizottságába választották be.

Nyár közepén jött a hír, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter váltás mellett döntött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal élén: Sors László helyére Vágujhelyi Ferenc került. A két szakember vagyonnyilatkozatáról ebben a cikkben számoltunk be:

A vezetőcsere váratlanul érte a közvéleményt, nem volt jele annak, hogy a kormány elégedetlen lett volna Sors munkájával, az adóhivatal rendben szállította az adóbevételeket a költségvetésnek.

A Debreceni Egyetem Innovációs Központja Debrecenben 2021. július 12-én. A központ szomszédságában épül majd az oltóanyaggyár. (Fotó: MTI/Vajda János)
A Debreceni Egyetem Innovációs Központja Debrecenben 2021. július 12-én. A központ szomszédságában épül majd az oltóanyaggyár. (Fotó: MTI/Vajda János)

Eközben új alapokra kellett helyezni a hivatal működését az elmúlt években, teret nyitva az elektronikus ügyintézésnek, egyben mind több terhet átvállalva az adózóktól (különösen az éves adóbevallások elkészítése során).Tény ugyanakkor, hogy egyes informatikai fejlesztések nem a várt ütemben haladtak a szervezetnél. Illetve egy másik lehetséges szcenáriót Sors László távozásáról a főpolgármester, Karácsony Gergely osztott meg a 24.hu-val.

Sokáig azonban nem maradt megbizatás nélkül az egykori NAV-elnök: a cégközlöny szerint augusztus vége óta a debreceni Oltóanyaggyár zrt. felügyelő bizottságának tagja. A névazonosságon túl a pátyi illetőség is egyezik (a vagyonnyilatkozatában pátyi ingatlant szerepeltetett a távozó NAV-elnök, a cégnyilvántartásban pedig pátyi lakcím szerepel Sors László neve mellett). Fontos megjegyezni, hogy az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartásában Sors László nincs feltüntetve fb-tagként.

Az Oltóanyaggyár az a cég, amelyik felügyeli az új oltóanyaggyár építését. Erről a kormány döntött, a koronavírus-járvány tanulságait felhasználva: a vakcinák beszerzésének nehézségei arra ébreszették rá Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy muszáj létrehozni egy hazai, kontrollálható gyártóbázist. Ahol a hírek szerint nemcsak kínai, de más típusú vakcinák előállítását is biztosítani lehet.

A projekt a Debreceni Egyetem felügyelete alatt fut, de nyilvánvalóan az állam jelenti a legfontosabb hátteret. Ennek is része lehet abban, hogy a három éves NAV-vezetési szolgálat után Sors az egészségiparban kapott feladatot. Fontos emlékeztetni, hogy az Oltóanyaggyár feladata nem a kutatás, hanem a beruházás menedzselése. Sorsnak pénzügyes képzettsége is van a jogi mellett, vagyis innen nézve nem "testidegen" a rá bízott munka.

Vele továbbra is három tagú lesz az Oltóanyaggyár fb-je, mellette Tóbiás Tamás és Takács Evelin tagja még a testületnek.

A hatályos nyilvántartás alapján kikerült onnan Kossa György, aki mindössze szűk három hónapig - május eleje és július vége között - vett részt a testület munkájában. Egyelőre nem világos, hogy csak egy adminisztratív átfutás miatt nem szerepel a neve a cégadatokban, vagy végleg kikerült a társaság fb-jéből, mindenesetre utóbbi furcsa lenne, tekintve, hogy Kossa a Derbeceni Egyetem mögötti alapítvány, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, ebbéli minőségében pedig joggal látna el funkciót a cégben.

Idén szeptemberi bejelentés szerint egyébként jövő év végén kezdődhet meg a vakcinagyártás a Nemzeti Oltóanyaggyárban, amelynek alapkövét a bejelentéssel egy időben tették le. Amiből mindjárt kettő is lesz, mert a már említett egység mellett létrejön a Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár is. Év eleji becslések szerint a Nemzeti Oltóanyaggyár mintegy 55 milliárd forintból épülhet.