3p

Bár a keretszerződés tavaly augusztusban lejárt volna, mivel az új közbeszerzési eljárás még nem zárult, le, a mostani meghosszabbításával szerez további bevételeket Pintér Sándor belügyminiszter korábbi rendészeti államtitkárának, Tasnádi Lászlónak a cége a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Nettó 69 millió forintért védte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ingatlanjait a közvetve Tasnádi László korábbi rendészeti államtitkár tulajdonában álló ESG Holding Zrt. 2023 utolsó negyedévében – derül ki a közbeszerzési értesítőben csütörtökön megjelent hirdetményből.

A negyedéves számla része annak a nettó 12 milliárd forintra rúgó keretszerződésnek, melyet még 2019 augusztusában kötött az MNV az ESG Holding vezette konzorciummal. Ennek tagja többek között a közismerten kormányközeli (sokáig Pintér Sándor érdekeltségébe tartozott) Civil Biztonsági Zrt. is. A keretszerződés eredetileg 48 hónapra szólt, az MNV pedig ki is írta a közbeszerzési eljárást az új szerződésre, ám mivel az nem zárult le az eredeti keretszerződés hatályának végéig, és a 12 milliárdos keret még nem merült ki, úgy döntöttek, a szerződést meghosszabbítják az új szerződés megkötéséig vagy a keret kimerüléséig. Így történhetett, hogy bár a keretszerződés augusztusban lejárt volna, mégis történt teljesítés és számlázás.

Tasnádi László cége bővelkedik megbízásokban. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Tasnádi László cége bővelkedik megbízásokban. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az ESG Holding Zrt. 20 százalékban a cég vezérigazgatója, Fischer József tulajdonában áll, míg a többségi, 80 százalékos részvényes Tasnádi László BLK Corporation Kft.-je.

A 2015-ben alakult ESG Holding először 2017-ben ért el bevételt, mégpedig 1,5 millió forintnyit, adózott eredménye akkor 828 ezer forintra rúgott. A Tasnádi-cég 2018 őszén szerzett részesedést benne, és meg is indult az üzlet: abban az évben már 200 millió forintos forgalmat bonyolított le, ami 2019-re 2,1 milliárd, 2020-ra 4,4 milliárd, 2021-re 5,5 milliárd, 2022-re pedig kis híján 7 milliárd forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a zrt. adózott eredménye is dinamikusan nőtt, amit a tulajdonosok rendszeresen fel is vettek osztalék formájában.

Az ESG Holding nem először került be a hírekbe. Korábban szintén lapunk tárta fel, hogy az egyébként kommunista titkosszolgálati múlttal bíró Tasnádi László érdekeltségébe tartozó cég a kommunista múlt feltárásán dolgozó Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalától is kapott megbízást őrző-védő szolgáltatásokra.

Szintén az ESG Holding nyeri évek óta a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által őrzés-védelemre kiírt közbeszerzési pályázatokat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!