<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala is Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkárának cégét hozta ki nyertesnek egy őrzés-védelmi közbeszerzésen.

Az Európai Uniónak sem lehet kifogása akkora verseny volt a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala által személy- és vagyonvédelmi szolgálatra kiírt közbeszerzésen. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredményhirdetés szerint három cég is pályázott a feladatra:

  1. ESG Holding Zrt.,
  2. VALTON-SEC Zrt.,
  3. Ob Ovo Security Kft. 

A 2021-ben 5,4 milliárd forintos forgalomal büszkélkedő ESG Holding tulajdonosa a BLK Corporation Kft. nevű cégen keresztül Tasnádi László, volt III/II-es operatív tiszt, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára. A Valton a Fidesz kedvenc biztonsági cége, számos rendezvényükön teljesítettek már szolgálatot, a cég bevétele az elmúlt években 6,4 milliárdról 14 milliárdra nőtt. Az Ob Ovo pedig teljesen ismeretlen, ilyen riválisokkal szemben nem sok esélye lehetett, hiszen 2021-ben mindössze 7 millió forintos forgalma volt.

Tasnádi László (jobbra) jól keres a közbeszerzéseken (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)
Tasnádi László (jobbra) jól keres a közbeszerzéseken (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A nyertes végül az ESG lett 61,5 millió forintos ajánlattal, így az ő feladata lesz a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának őrzése, a cégnek kell adnia a recepciós és portaszolgálatot munkaidőben, illetve munkaidőn túl járőrözniük kell az épületben. Tasnádi László cége csak a megkezdett munkát folytatja, hiszen 2021-ben is ők nyerték el a hivatal közbeszerzését.

Mindez pedig azért érdekes, mert a Nemzeti Emlékezet Bizottság 

törvény szerinti feladata a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzése, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása, valamint a kommunista diktatúra alatt elkövetett, el nem évülő bűncselekmények elkövetői körének felderítésében együttműködés az ügyészséggel.

Bemutatkozásuk szerint arra a kérdésre keresik a választ: hogyan működtek a mindennapi gyakorlatban a pártállami diktatúra formalizált és rejtett hatalmi mechanizmusai; másként fogalmazva, a különböző döntéshozói és végrehajtói szinteken kik és hogyan érvényesítették a kommunista párt uralmát, a szovjet megszállás kezdetétől egészen a diktatúra bukásáig. A bizottság elnöke a fideszes többségű Országgyűlés által megválasztott Földváryné Kiss Réka, a törvény szerint ő nevezi ki a hivatalt vezető főigazgatót.

Az ügy háttere, hogy az Index korábbi cikke szerint Lázár János 2012 nyarára, majd Pintér Sándor 2012 végére ígérte meg, hogy feláll a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, ami többek között az ügynökakták feltárására talált volna megoldást. A testület végül 2014 februárjában alakult meg, a tagjai eredetileg államtitkári vagy helyettes államtitkárokat megillető fizetést kaptak. Az viszont már egy 2015-ös Mandiner-interjúból kiderült, hogy aki azt várta, hogy ez a bizottság majd eléri az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, az tévedett. Bank Barbara történész, a bizottság tagja a Magyar Hírlapnak pedig 2017-ben azt mondta: az állambiztonsági múlttal való szembenézés szempontjából fontosak lehetnek az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon őrzött adatai, de teljes ügynöklista összeállítása nem lehetséges.

A bizottság munkáját segíti az a hivatal, amelynek személy- és vagyonvédelmi közbeszerzését most megnyerte az ESG Holding, amelynek többségi tulajdonosa Tasnádi László volt III/II-es operatív tiszt, egykori belügyi államtitkár. A közbeszerzési eredményhirdetésből pedig kiderül, hogy a hivatal

minősített adatot kezelő szervnek minősül, ennek megfelelően biztonsági területként titkos ügykezelő (TÜK) helyiséget üzemeltet. A minősített adat védelméről szóló törvény 10. paragrafusában foglaltak szerint a biztonsági területre csak személyi biztonsági tanúsítvány birtokában engedélyezett a belépés.

A cégről az mfor.hu is gyakran ír, például az Országos Bírósági Hivatal három épületét is ők védik 205 millió forintért.