5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelője is Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkárának cégét hozta ki nyertesnek egy 420 millió forintos őrzés-védelmi közbeszerzésen. Más körből nem is nagyon lehetett volna választani.

Izgalmas verseny volt a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által ingatlanok őrzés-védelmi feladatainak ellátására kiírt közbeszerzésen, hiszen a Fővárosi Önkormányzat cége nyolc ajánlat közül választhatott. Győztesnek pedig végül az ESG Holding Zrt.-t és a Novum Guard Kft.-t hirdették ki 420 millió forintos ajánlattal - derül ki a TED európai közbeszerzési értesítőből. Az ESG tulajdonosa pedig a BLK Corporation Kft. nevű cégen keresztül Tasnádi László, volt III/II-es operatív tiszt, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára.

Érdekes módon nem csak az ellenzéki vezetésű fővárosi vagyont, hanem a nemzeti vagyont is a belügyminiszterhez közeli cégek védik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanjainak komplex védelmére kiírt közbeszerzést tavaly augusztusban szintén Tasnádi László cége nyerte 12 milliárd forintos ajánlattal konzorciumvezetőként, ahol a konzorcium tagjai még például a fővárosi tenderen szintén nyertes Novum Guard, valamint a Civil Biztonsági Zrt.

Utóbbi Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, ahol Tasnádi László a vezérigazgató. A Civil Zrt. a budapesti vagyonkezelő közbeszerzésén is indult, tehát Tasnádi László egyszer tulajdonosként, egyszer pedig vezérigazgatóként adhatott be ajánlatot. A Novum Guard pedig 2015-ben alakult, de igazán 2019-ben lódult meg a szekere, amikor 1,7 milliárd forintra ugrott a cég forgalma. Ebben szerepe lehetett, hogy a MÁV vagyonvédelmi közbeszerzésén a Civil és az ESG mellett a nyertesek között bukkant fel a neve Juronics Péter által 2018 óta tulajdonolt cégnek.

A budapesti vagyonkezelő tehát nem volt könnyű helyzetben, amikor győztest kellett hirdetni, hiszen az ESG és a Civil mellett az inkább korábban MSZP-közeliként emlegetett In-Kal Zrt. pályázott, de aránytalanul alacsony árat tartalmazott az ajánlata, ezért érvénytelen lett, csak úgy, mint másik két cég ajánlata. A pályázók között volt a T.O.M. Controll is, amely tavaly 6,9 milliárd forintos árbevétellel rekord évet zárt, tarolt az állami vállalatok közbeszerzésein, de korábban leginkább akkor lehetett róla hallani, amikor a Népszava cikke szerint a Fővárosi Főügyészség 2018-ban költségvetési csalás miatt vádat emelt a cég vezetői ellen.

Ugyanakkor érdekes felállás alakult ki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél, hiszen a vezérigazgatóját, Barts J. Balázst még Tarlós István volt főpolgármester nevezte ki, az igazgatóság elnöke viszont már Karácsony Gergely megválasztása után érkezett: Tordai Csaba a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt, míg az igazgatósági tag Kolber István a DK Országos tanácsának elnöke, aki 2004-2006 között tevékenykedett fejlesztési miniszterként a Gyurcsány-kormányban.

Nem ez az első eset, amikor a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Fővárosi Önkormányzat Tasnádi László cégével szerződik. Tavaly decemberben a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága 1,2 milliárd forintos szerződést kötött az ESG Holdinggal a Bosnyák téri, a Vámház körúti és a Rákóczi téri csarnok őrzésére. 

Te kit választanál?

Egy városházi forrás arról számolt be szintén a Népszavának, hogy a piacokra kiírt őrzési tender gyakorlatilag már az önkormányzati választások előtt lefutottnak számított:

a beérkező ajánlatok formailag rendben voltak, minden megfelelt a közbeszerzési szabályoknak, így a főváros csak súlyos büntetés árán léphetett volna vissza - fogalmazott a forrás.

Lapunk is írt arról, hogy a szintén az előző városvezetéstől megörökölt, a vidámpark helyén épülő Pannon Park esetében sem tehetett mást Karácsony Gergely, mint hogy kifizet extra 900 millió forintot a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt.-nek. 

Teszi ezt azért, hogy az épület eljusson egy olyan állapotba, amely biztosítja az állagának megóvását, amíg nincs megoldás a létesítmény befejezésére - közölte a Fővárosi Önkormányzat.

Karácsony Gergely a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzés kapcsán is arról beszélt, hogy azt akarták elérni, hogy a lehető legtöbb cég indulhasson el, de nem tudnak mit tenni az ügy érdekében. Szerinte aki ismeri az építőipart, pontosan tudja,

„van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia.”

A főpolgármesterhez közeli forrásunk is megerősítette, hogy Budapesten, és egy esetleges kormányváltás után országosan is, az lesz a legnagyobb probléma és dilemma, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, ha az elmúlt években állami tendereken sikert sikerre halmozó NER-közeli cégek adják majd a legjobb ajánlatokat a közbeszerzéseken. Ennek pedig már most is látni a jeleit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!