<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Németországban tizenhat év után valószínűleg kiesik a hatalomból a jobboldal, helyét egy baloldali- liberális-zöld kormány veheti át. Az új kabinet minden bizonnyal tovább növeli majd a politikai nyomást az Orbán-kormányon, de a gazdasági kapcsolatok aligha fognak sérülni.

Elsősorban nem azért nem sérülnek, mert a Magyarországról „amúgy” milliárdokat kilapátoló német multik érdekeit ez sértené, hanem azért nem, mert a német közélet nem így működik.

Lobbi persze ott is van, de a német külpolitikát nem a cégközpontokban írják. Ott nem fonódik annyira össze üzlet és politika, mint itthon. Ott például nem történhetne meg az sem – ellentétben Magyarországgal  – , hogy egy miniszter egy ismert, állami tenderek tömegeit elnyerő nagyvállalkozó cégének jachtján nyaral, és ennek az égvilágon semmilyen következménye nem lesz.

Az Orbán-kormány együttműködést ígér az új német kormánnyal, bármilyen összetételű is lesz az. Mást persze nem is nagyon tehet. (Tavasszal meg jönnek a választások.)

hirdetés

Németországban színes és kiegyensúlyozott a politikai paletta, számos erő közül lehet választani, nem szélsőségesen polarizált a közélet – ellentétben Magyarországgal. Persze ott is vannak problémák: a németek több mint fele úgy véli, hogy nem mondhatja el szabadon politikai véleményét.

Minderről és sok minden másról beszél videókommentárjában munkatársunk, Wéber Balázs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.