2p

Németországban tizenhat év után valószínűleg kiesik a hatalomból a jobboldal, helyét egy baloldali- liberális-zöld kormány veheti át. Az új kabinet minden bizonnyal tovább növeli majd a politikai nyomást az Orbán-kormányon, de a gazdasági kapcsolatok aligha fognak sérülni.

Elsősorban nem azért nem sérülnek, mert a Magyarországról „amúgy” milliárdokat kilapátoló német multik érdekeit ez sértené, hanem azért nem, mert a német közélet nem így működik.

Lobbi persze ott is van, de a német külpolitikát nem a cégközpontokban írják. Ott nem fonódik annyira össze üzlet és politika, mint itthon. Ott például nem történhetne meg az sem – ellentétben Magyarországgal  – , hogy egy miniszter egy ismert, állami tenderek tömegeit elnyerő nagyvállalkozó cégének jachtján nyaral, és ennek az égvilágon semmilyen következménye nem lesz.

Az Orbán-kormány együttműködést ígér az új német kormánnyal, bármilyen összetételű is lesz az. Mást persze nem is nagyon tehet. (Tavasszal meg jönnek a választások.)

Németországban színes és kiegyensúlyozott a politikai paletta, számos erő közül lehet választani, nem szélsőségesen polarizált a közélet – ellentétben Magyarországgal. Persze ott is vannak problémák: a németek több mint fele úgy véli, hogy nem mondhatja el szabadon politikai véleményét.

Minderről és sok minden másról beszél videókommentárjában munkatársunk, Wéber Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!