<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május 11-ig meghosszabbította Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot.

A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián Putyin elrendelte, hogy a kormány május 5-ig dolgozzon ki javaslatokat a kijárási korlátozások május 12-től kezdődő, fokozatos feloldására. Utasította a kabinetet, hogy terjesszen elő újabb csomagot a vállalkozások és az emberek megsegítésére, és hangsúlyozta, hogy a miniszterek és a kormányzók személyes felelősséggel tartoznak ennek megvalósításáért.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy a régiókkal és az üzleti élet képviselőivel együtt dolgozzon ki nagyszabású nemzeti tervet a gazdaság normalizálására és növekedésére, valamint a foglalkoztatottság és a jövedelmek helyreállítására.

Putyin, aki április 2-án először április 8-ig, később pedig a hónap végéig rendelt el kényszerszabadságot, hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány, noha sikerült lelassítani a terjedését, még nem tetőzött, és a koronavírus elleni harc nehéz szakaszához érkezett. Arra figyelmeztetett, hogy a májusi ünnepek alatt - vagyis az elsejei munka ünnepét és a 9-ei győzelem napját is felölelő periódusban - szigorúan be kell tartani a régiókban bevezetett megelőző intézkedéseket.

Putyin megígérte, hogy a járvány elmúltával meg fogják rendezni a győzelem 75. évfordulójára tervezett katonai díszszemlét és a veteránokról megemlékező Halhatatlan Ezred vonulását. Ehelyett a jubileum napján Oroszország-szerte légi parádékat és tűzijátékokat fognak rendezni.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter arra hívta fel az oroszokat, hogy az ünnepek alatt tartózkodjanak rokonaik és barátaik meglátogatásától. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elrendelte a fővárosi kijárási és utazási korlátozások meghosszabbítását két héttel. Elmondta ugyanakkor, hogy mind a fővárosban, mind országosan alábbhagyott a SARS-CoV-2 koronavírus terjedésének dinamikája.

Putyin is elismerte, hogy vannak hiányosságok

Putyin elismerte, hogy a termelés és az export sokszorosára növelése ellenére még mindig kevés a lélegeztetőgép és az egészségügyi dolgozók rendelkezésére álló személyes védekezőeszköz. Mint mondta, egészében megvalósult az a terv, hogy a csütörtöki határidőre a régiókban 95 ezerrel bővítsék a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas kórházi ágyak állományát. Mint mondta, az ilyen férőhelyek száma 116 ezerrel nőtt, de eloszlásuk nem egyenletes. Az elnök a kapacitások további növelését sürgette a regionális vezetőktől.

Gyorsan romlik a helyzet

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 6411-gyel (7,4 százalékkal) 93 558-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a kedden közzétett hivatalos adatok szerint, és e tekintetben Oroszország a nyolcadik helyre került a nemzetközi nyilvántartásban, Iránt megelőzve. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 72-vel 867-re, a gyógyultaké pedig 1110-zel 8456-ra nőtt.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.