4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Prisuro Vagyonkezelő Kft. néven leánycéget alapított a miniszterelnök vejéhez köthető BDPST-Serbia Zrt. A lengyel ingatlanpiaci portfolió bővítése viszont késik.

Aktivizálhatta magát Tiborcz István cégbirodalma Szerbiában, ugyanis az üzletemberhez köthető BDPST-Serbia Zrt. leánycéget alapított október 3-ai bejegyzéssel Prisuro Vagyonkezelő Kft. néven. Az új cég többi adata megegyezik Tiborcz István korábbi vállalkozásainak ismérveivel, így a Pasaréti úton van a központja és Malik Zoltán az ügyvezetője. A nevéből is következik, hogy főtevékenysége a vagyonkezelés lesz, de alapvetően ingatlanokkal fog foglakozni, hiszen a tevékenységei közé felvették még az ingatlanok adásvételét és bérbeadását is.

Azt lapunk írta meg elsőként még 2021 tavaszán, hogy Tiborcz István BDPST Zrt. nevű cégének már van BDPST-Serbia Zrt. és BDPST-Poland Zrt. névre hallgató társasága is. A BDPST-Poland Zrt. alapításával kapcsolatban a BDPST Group kommunikációs osztálya pedig a vg.hu-nak megerősítette a cégalapítás tényét, és közölték, ennek hátterében a lengyelországi ingatlanpiaci portfolió bővítésének szándéka áll. Azóta viszont sem a lengyel, sem a szerb piacról nem érkeztek olyan hírek, hogy ott milyen tevékenységet végeznek a kormányfő vejének cégei. A BDPST-Serbia tavaly mindössze 10,9 millió forint bevételt könyvelhetett el, a BDPST-Poland pedig 2022-ben még semmit nem hozott a konyhára.

Tiborcz István. Fotó: BDPST Zrt.
Tiborcz István. Fotó: BDPST Zrt.

Október közepén ugyanakkor már volt egy Szerbiához kapcsolódó bejelentés: a Waberer’s többségi, 55 százalékos tulajdonrészt vásárol a szerb FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) disztribúciós piac meghatározó szereplőjében, az MD Internationalben. Olyan gyártók márkáinak forgalmazása köthető az MDI-hez, mint az Unilever, a Henkel, a Vileda, anWilkinson és mások. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de az Erste szerint az 5-10 millió euró között lehetett. A Waberer International többségi tulajdonosa a Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Group befektetési társaság.

Szerbia mostanában közeli szövetségese az Orbán-kormánynak. A miniszterelnök legutóbb szeptember 29-én tárgyalt Belgrádban.

Egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet

- fogalmazott akkor Orbán Viktor.

A magyar kormányfő és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a háromoldalú csúcstalálkozón az volt a cél, hogy bemutassák a szerb-magyar gazdasági együttműködést az emírségek képviselőjének. A megbeszélés módot adott a lehetőségek feltérképezésére, az infrastruktúra és a kereskedelem terén folytatott együttműködés megismertetésére. Hozzátette: Magyarországnak most először volt alkalma részt venni ilyen találkozón. Kiemelte: meggyőződése, hogy meggyőzően tudják a közös szerb-magyar perspektívát képviselni a térség iránt érdeklődő harmadik országok és befektetők előtt.

Egy ideig azt lehetett hinni, hogy inkább Ausztria irányába fog terjeszkedni a BDPST. A cég 2021. október 15-én jelentette be, hogy megvásárolt egy 43 és egy 91 szobás, az ausztriai muraui sírégióban található hotelt tulajdonló céget. Az osztrák hoteleket a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Hunguest Hotels adta el. Mostanra viszont az osztrák szállodáktól már megszabadult Tiborcz István társasága.

A miniszterelnök vejének még van egy BDPST Iberia Kft.nevű cége, amely neve alapján spanyol érintettségre utal. Még 2021 nyarán Tiborczék Marbellán vettek egy 84 szobás, négycsillagos tengerparti szállodát. Akkor feleségével, Orbán Ráhellel és gyermekeikkel rövid időre a kiköltözés mellett is döntöttek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!