<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tíz százalék alá csökkent tavaly a nem teljesítő hitelek aránya a pénzügyi szolgáltatók lakossági portfóliójában, nagyon sok ugyanakkor a három hónapnál régebb óta nem fizető ügyfél - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Mintegy 16 százalékkal, 923 milliárd forintra csökkent tavaly a háztartások nem teljesítő kölcsöneinek állománya. Az állomány zsugorodása nyomán érezhetően esett az ilyen hitelek aránya is: december végén 9,8 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 12,5-vel.

Az MNB adatai szerint ugyanakkor a nem teljesítő állomány döntő részét változatlanul a 90 napon túli elmaradásban lévő hitelek adják: a mennyiségük ugyan dinamikusan esett - 18,9 százalékkal, 684 milliárd forintra -, de a teljes portfólióhoz viszonyított arányuk még így is 7,3 százalék volt az év végén. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a három hónapnál régebben nem fizető adósoknál már viszonylag kicsi az esélye annak, hogy utolérik magukat, és ismét rendben törlesztik a hitelüket. 

Az ingatlan fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél hasonló a helyzet, mint a teljes lakossági piacon: itt a nem teljesítő hitelek aránya 9,6 százalékot ért el tavaly decemberben.

A napilap cikke arra is kitér, hogy tavaly 6227, jelzáloghitel fedezeteként szolgáló lakóingatlant értékesítettek a kölcsön nem fizetése miatt Magyarországon, 42,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Jelentősen nőtt ugyanakkor a hitelintézetek által kényszerértékesített lakóingatlanok száma és aránya: a 2785 lakás a teljes mennyiség 44,7 százalékát adta 2018-ban, miközben a megelőző évben a bankok által eladott 2318 lakóingatlan 21,3 százalékos arányt képviselt.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.