3p

Ezt mutatja egy friss japán felmérés. Korábbi statisztikák szintén azt jelzik, hogy a koronavírus legújabb verziója gyorsan terjed ugyan, de jóval kisebb arányban okoz súlyos megbetegedést a korábbi mutánsoknál.

Az emberek több mint 90 százalékánál csak enyhe tüneteket okoz vagy egyáltalán nem okoz tüneteket a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron

- derül ki a legdélebbi japán prefektúrában, Okinaván végzett felmérésből.

Fertőző, de nem súlyos

A japán egészségügyi minisztériumnak készült és a Japan Times által idézett jelentés szerint 675 omikron-fertőzést regisztráltak a prefektúrában január negyedikéig. A fertőzöttek 92,3 százalékán enyhe tünetekkel vagy tünet nélkül ment át a vírus, 7,7 százalékuknak mérsékelt tünetei voltak, és egyetlenegy ember sem került olyan súlyos állapotba, hogy lélegeztetőgépre kellett volna tenni, vagy egyéb speciális kezelést igényelt volna.

A Japán számos részén terjedő variáns nagyon fertőző, de nem szokott komoly tüneteket okozni, áll az elemzésben.

A túlnyomó többségnél nincs komoly tünet - emberek Tokió belvárosában. (Korábbi felvétel. Depositphotos)
A túlnyomó többségnél nincs komoly tünet - emberek Tokió belvárosában. (Korábbi felvétel. Depositphotos)

Tavaly júliusig a mostaninál jóval kisebb (72,8 százalék) volt az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes fertőzöttek aránya, és jóval magasabb (26,2 százalék) a mérsékelt tünetekkel rendelkezőké.

Okinaván a január 2-val záródó héten az összes koronavírus-fertőzés 73 százalékát okozta az omikron, ami azt jelzi, hogy ez a variáns ott is egyre jobban kezdi kiszorítani a deltát.

A leggyakoribb omikron-tünet a láz – ezt 72 százaléknál jegyezték fel egy másik, szintén japán felmérésben –, ezt követi a köhögés (58 százalék), majd a fáradtság (50 százalék).

Az íz -és szagérzékélés zavara viszont csak a fertőzöttek 2 százalékánál jelentkezett.

Az okinavai prefekturátus kormánya ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az omikron gyors terjedése növeli majd a mérsékelt vagy súlyos tüneteket elszenvedő betegek számát is, és ez ágyhiányhoz vezethet majd a kórházakban.

Egybehangzó eredmények

A Japan Times mindenesetre emlékeztet arra, hogy a mostani jelentés eredménye – az omikron az esetek túlnyomó többségében nem okoz tünetet vagy csak enyhét – egybevág a korábbi japán, valamint más országokból érkező elemzések eredményével,

továbbá az Egészségügyi Világszervezet közlésével, miszerint ez a mutáns a dél-afrikai adatok alapján (itt jegyezték fel először az omikront) általában nem okoz súlyos tüneteket.

Japánban eddig csaknem 1,8 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és több mint 18 ezren hunytak el a vírussal összefüggésben. Az új esetek száma január eleje óta meredeken emelkedik, az új áldozatok száma viszont továbbra is stagnál – naponta átlagban egy koronavírusos halottat jegyeznek fel a 125 milliós lakosú országban.

A távol-keleti országban egyébként a lakosság már csaknem 80 százaléka felvette a koronavírus elleni oltást, annak ellenére, hogy egyetlen szakmában sem tették azt kötelezővé, az oltatlanokat pedig ott nem szabad diszkriminálni. Erről laptársunk, a Privátbankár.hu írt a közelmúltban: Van olyan ország, ahol tilos diszkriminálni az oltatlanokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!