<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ezt mutatja egy friss japán felmérés. Korábbi statisztikák szintén azt jelzik, hogy a koronavírus legújabb verziója gyorsan terjed ugyan, de jóval kisebb arányban okoz súlyos megbetegedést a korábbi mutánsoknál.

Az emberek több mint 90 százalékánál csak enyhe tüneteket okoz vagy egyáltalán nem okoz tüneteket a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron

- derül ki a legdélebbi japán prefektúrában, Okinaván végzett felmérésből.

Fertőző, de nem súlyos

A japán egészségügyi minisztériumnak készült és a Japan Times által idézett jelentés szerint 675 omikron-fertőzést regisztráltak a prefektúrában január negyedikéig. A fertőzöttek 92,3 százalékán enyhe tünetekkel vagy tünet nélkül ment át a vírus, 7,7 százalékuknak mérsékelt tünetei voltak, és egyetlenegy ember sem került olyan súlyos állapotba, hogy lélegeztetőgépre kellett volna tenni, vagy egyéb speciális kezelést igényelt volna.

A Japán számos részén terjedő variáns nagyon fertőző, de nem szokott komoly tüneteket okozni, áll az elemzésben.

A túlnyomó többségnél nincs komoly tünet - emberek Tokió belvárosában. (Korábbi felvétel. Depositphotos)
A túlnyomó többségnél nincs komoly tünet - emberek Tokió belvárosában. (Korábbi felvétel. Depositphotos)

Tavaly júliusig a mostaninál jóval kisebb (72,8 százalék) volt az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes fertőzöttek aránya, és jóval magasabb (26,2 százalék) a mérsékelt tünetekkel rendelkezőké.

Okinaván a január 2-val záródó héten az összes koronavírus-fertőzés 73 százalékát okozta az omikron, ami azt jelzi, hogy ez a variáns ott is egyre jobban kezdi kiszorítani a deltát.

A leggyakoribb omikron-tünet a láz – ezt 72 százaléknál jegyezték fel egy másik, szintén japán felmérésben –, ezt követi a köhögés (58 százalék), majd a fáradtság (50 százalék).

Az íz -és szagérzékélés zavara viszont csak a fertőzöttek 2 százalékánál jelentkezett.

Az okinavai prefekturátus kormánya ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az omikron gyors terjedése növeli majd a mérsékelt vagy súlyos tüneteket elszenvedő betegek számát is, és ez ágyhiányhoz vezethet majd a kórházakban.

Egybehangzó eredmények

A Japan Times mindenesetre emlékeztet arra, hogy a mostani jelentés eredménye – az omikron az esetek túlnyomó többségében nem okoz tünetet vagy csak enyhét – egybevág a korábbi japán, valamint más országokból érkező elemzések eredményével,

továbbá az Egészségügyi Világszervezet közlésével, miszerint ez a mutáns a dél-afrikai adatok alapján (itt jegyezték fel először az omikront) általában nem okoz súlyos tüneteket.

Japánban eddig csaknem 1,8 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és több mint 18 ezren hunytak el a vírussal összefüggésben. Az új esetek száma január eleje óta meredeken emelkedik, az új áldozatok száma viszont továbbra is stagnál – naponta átlagban egy koronavírusos halottat jegyeznek fel a 125 milliós lakosú országban.

A távol-keleti országban egyébként a lakosság már csaknem 80 százaléka felvette a koronavírus elleni oltást, annak ellenére, hogy egyetlen szakmában sem tették azt kötelezővé, az oltatlanokat pedig ott nem szabad diszkriminálni. Erről laptársunk, a Privátbankár.hu írt a közelmúltban: Van olyan ország, ahol tilos diszkriminálni az oltatlanokat.