<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az adók, a veszélyhelyzet és a pénzügyek is terítékre kerülnek.

Dönthet az új minisztériumi struktúráról kedden az Országgyűlés, amely elfogadhat egy az Európai Bizottság kérésére benyújtott törvényjavaslatot is. A képviselők szavaznak a jövő évi adóváltozásokról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a szociális törvény módosítását is magába foglaló előterjesztésről. Az ülés reggel 9-kor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Rengeteg téma lesz ma.  Fotó: Kovács Attila / MTI
Rengeteg téma lesz ma. Fotó: Kovács Attila / MTI

Kivételes eljárásban vitatják meg és fogadhatják el a képviselők az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, amely alapján a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó főigazgatóság autonóm államigazgatási szerv lesz.

Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalja és még kedden el is fogadhatja a Ház a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását, amelynek értelmében két új - energiaügyi, valamint gazdaságfejlesztési - minisztérium jön létre. Átnevezik az Építési és Beruházási Minisztériumot Építési és Közlekedési Minisztériummá.

A kormányrendelet szerint több közlekedési téma kezelése is a Lázár János által felügyelt tárcához kerül. Ezek között van a vasúti áruszállítás,  infrastrukturális fejlesztések, a helyközi közlekedés, a gyorsforgalmi úthálózat szabályai és a közlekedési szakképz. 

A határozathozatalok között 15 előterjesztésről dönt a parlament, köztük a szociális törvény módosítását is tartalmazó törvényjavaslatról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a jövő évi adóváltozásokról. Az általános viták sorában Varga Mihály pénzügyminiszter javaslatára megvitatják a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amely a központi bank megfelelő tőkeellátottságának biztosítása mellett a jegybankelnök fizetését az Állami Számvevőszék elnökének keresetével megegyező mértékben állapítja meg.

Tárgyalják a pénzügyi szektort érintő törvények módosítását, amelynek elfogadása esetén a jelzálog-hitelintézet portfóliószinten is képes lesz a jövőben hosszú lejáratú refinanszírozást biztosítani a hitelintézetek részére.

Ugyancsak az Európai Bizottság kérésére szerepel a napirenden az egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosítása, amely pontosítja a vagyonnyilatkozati rendszert, és felhatalmazza a közelmúltban létrejött Integritás Hatóságot a nyilatkozatok ellenőrzésére. Az adatvédelmi hatóság új jogkört kap: ellenőrzi, hogy az arra kötelezettek feltöltötték-e az adatokat a szintén uniós kérésre létrehozott Központi Információs Közadat-nyilvántartásba.
(MTI)