2019. január 16. 09:41

Nagyon kedvező a tendencia, de még mindig rendkívül magas azon fiatalok aránya, akik nem folytatnak tanulmányokat, ugyanakkor nem is dolgoznak.

A kormány a munkaerőpiaci problémák megoldására fókuszálva több eszközzel is igyekszik a fiatalok foglalkoztatását támogatni; egyrészt a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezménnyel, másrészt a közel 50 milliárdos Ifjúsági Garancia Program elemei is a munkavállalást igyekeznek elősegíteni. Másfelől azonban az oktatás területén zajló folyamatok némileg a fiatalok aktivitása ellen hatnak: a tankötelezettség 18-ról 16 évre történő leszállítása, illetve az oktatás minőségével kapcsolatban felmerülő kritikák sem biztos, hogy a tanulmányok folytatására ösztönzik a fiatalokat.

A munkaerőpiaci intézkedések azonban mégis úgy tűnik, hogy megtették a hatásukat, hiszen az elmúlt években emelkedett a 15-29 év közöttiek foglalkoztatási rátája. Ezen túlmenően egy friss statisztika is az eredményességet támasztja alá. Az Eurostat úgynevezett NEET-statisztikája (nem tanul, de nem is dolgozik) szerint 2017-ben a kallódó fiatalok aránya 14,1 százalékról 13,3-ra mérséklődött. Ez 2000 óta, mióta az adatokkal rendelkezik az uniós statisztikai hivatal, a legalacsonyabb érték Magyarország esetében.

Ez a létszámot tekintve nagyjából azt jelenti, hogy míg 2016-ban 242 ezer fiatal, addig 2017-ben 228 ezren kallódtak, vagyis sem az oktatásban, sem a munka világában nem találták meg a helyüket valamilyen okból kifolyólag.

Becslésünk szerint 2011-ben még 320 ezer ilyen magyar fiatal volt.

 

Hiába azonban a javuló tendencia, az uniós rangsor utolsó harmadában helyezkedik el Magyarország a 13,3 százalékos aránnyal. Ennél 9 országban rosszabb a helyzet:

  • Franciaországban a fiatalok 13,9,
  • Szlovákiában 16,
  • Spanyolországban 16,4,
  • Cipruson 17,6,
  • Romániában 17,8,
  • Horvátországban 17,9,
  • Bulgáriában 18,9,
  • Görögországban 21,3,
  • Olaszországban pedig 24,1 százaléka nem találta meg a helyét.

Ebből már látható, hogy a szűk régiónkat tekintve nem állunk túl rosszul, hiszen csak a lengyeleknél (12,9 százalék) és a cseheknél (10) alacsonyabb a tétlenkedő fiatalok aránya.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.