2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tizenkét év alatt az egyházak összesen 171 ingatlant kaptak ingyen, ebből 53-at idén.

Az Orbán-kormány 2010 óta tartó regnálása óta legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, 2022-ben erre 3,1 milliárd forint jutott - írja az rtl.hu. A kedvezményezettek általában a nagy egyházak és a hozzájuk tartozó vallási irányzatok, de a kisebb felekezetek is kaptak pár épületet.

A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom. Fotó: MTI/Mohai Balázs
A felújított józsefvárosi Szent József-plébániatemplom. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az ingatlanok ingyenes átadását egy 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Kezdetben az Országgyűlés döntésére is szükség volt, az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később módosította a törvényt, már elég egy határozat az átadáshoz.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, csak a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya az RTL-nek részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal és az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolta a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. Azt is mondták, hogy „az intézmény működtetése, fenntartása, az intézmény hosszú távú szakmai működésének tervezhetősége sokkal könnyebb, ha az adott intézmény saját tulajdonú ingatlanban működik.”

Az egyházak 2010 óta – a Magyar Hang összesítése szerint – ezermilliárd forintnál is több támogatást kaptak különböző jogcímeken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!