<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

És az autóink is több üzemanyagot nyeltek el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a tavalyi évről szóló jövedéki statisztikát, amelyből kiderül, mennyi benzint, alkoholt és cigarettát fogyasztott a magyar határon belül mozgó vásárló. Mint ahogy az is, hogy mennyivel nőtt vagy csökkent a fogyasztásunk az előző évhez képest.

Még jobban szeretjük a pálinkát
Még jobban szeretjük a pálinkát

A Központosított Jövedéki Informatikai Rendszerből származó adatokból azt lehet kiolvasni, hogy szinte mindenből több fogyott, mint 2017-ben. Több benzint autóztunk el, több alkohol folyt le a torkunkon és több cigarettát pöfékeltünk el.

A számok ennél többet nem árulnak el, de a kimutatott fogyasztás növekedésében bizonyára szerepet játszott a piac fehéredése, vagyis több terméket vallottak be, több termék után fizethettek adót a kereskedők, mint korábban. Mint ahogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a külföldi turisták növekvő serege is szépen pusztította a jövedéki termékeket.

De nézzük a számokat.

  • A statisztika szerint tavaly 8309,4 millió darab cigaretta került forgalomba. Egy évvel korábban 7086,93 millió darab, vagyis 17 százalékkal emelkedett a legális forgalom.
  • Szivarból, szivarkából 561,36 millió darab fogyott, míg 2017-ben 520,64 milliót pöfékeltek el, vagyis 7,8 százalékkal nőtt a forgalom.
  • Sörből két éve 28 837,82 ezer hektoliterfok (hlf) gurult le a torkokon, tavaly 29 858,4 ezer hlf. Egy hlf egy liter tiszta szesznek felel meg. Ez 3,5 százalékos növekmény, de mint ebben a cikkünkben elmagyaráztuk, ezt nem jelent feltétlenül ennyivel több elfogyasztott sört, mert a sör alkoholtartalma, valamint a készletek alakulása is befolyásolja a statisztikát.
  • A pálinkára is rákaptunk, 1055,59 ezer hlf-ről 1376 hlf-re emelkedett a kupicában bedobott nedű mennyisége. Ez figyelemreméltó, több mint 30 százalékos növekmény!
  • Eddig az élvezeti cikkekről volt szó, de az adatok azt is elárulják, hogy mennyi üzemanyagot autóztunk el. Nos, motorbenzinből tavaly 1959,74 millió liter fogyott, egy évvel korábban 1855,72 millió liter, vagyis 5,6 százalékkal több benzin került a járművekbe.
  • Gázolajból 4076,4 millió literről 4353,9 millió literre emelkedett a fogyasztás. Ez a 6,8 százalékos növekmény abból a szempontból lelkesítő, hogy a nehézgépjárművek, mezőgazdasági munkagépekhez is ezt az üzemanyagot használják, vagyis a gazdaság pörgéséről árulkodnak ezek a számok.

A statisztika azerint tehát több pénzt költöttünk élvezeti cikkekre, autózásra, mint 2017-ben. Ez bizonyosan összefüggésben áll a bérek lendületes emelkedésével, a reálkereset emelkedévével. Bár az előző évről még nem áll rendelkezésre adat, de a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint január és november között mind a bruttó, mint a nettó átlagkeresetek 11,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, míg a reálkeresetek 8,5 százalékkal bővültek.az abban az időszakban mért 2,8 százalékos infláció mellett.