<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tavaly is megérte médiafigyelést, kutatást végezni a kormány számára, de ezúttal már a legtöbb nyereség a Kutatópont Kft.-nél csapódott le, a Nézőpont csoport viszont jelentősen zsugorodott.

A Médianéző Kft. 2021. június 28-án elhatározta a társaság törzstőkéjének leszállítását 20 millió forintról 3 millió forintra. A törzstőke leszállítására tőkekivonás érdekében kerül sor - derül ki a friss cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatásból. Tehát nem veszteségrendezés miatt történik a törzstőke-leszállítás, de a cég 2020-as eredményét látva egyértelmű, hogy nagy átrendeződések történtek a társaság környezetében.

Figyelik a sajtót Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldalaFigyelik a sajtót Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Médianéző tulajdonosa ugyanis a a Fidesz-közeli Nézőpont Csoport Zrt., és mindkét cég számaiban jelentős visszaesés tapasztalható. A Médianéző esetében a 2019-es 1,5 milliárd forintról tavaly 78 millió forintra csökkent az árbevétel, a Nézőpont esetében pedig az 1,2 milliárd forintos forgalom mérséklődött 286 millió forintra. Beszámolóikban nincs jel arra, hogy mi okozta a kevesebb bevételt és a Covid-járvány sem gyakorolt olyan hatást a cégekre, amely a csökkenést magyarázná.

A tulajdonos pedig Győri Tibor, Orbán Viktor miniszterelnök régi bizalmasa, akiről 2012-ben azt írta az akkor még a Telekom-csoporthoz tartozó Origo, hogy ha Győri telefonál oda valahová, az olyan erővel bír, mintha maga Orbán lenne a vonal túlvégén. Egy ideig a Lokál című kormányközeli bulvárlapot kiadó Modern Media Group (MMG) társtulajdonosa volt, Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó mellett, de a Miniszterelnökségen 2012-től jogi ügyekért felelős államtitkár is volt.

A Nézőpont csupa kedvező hírt szokott közölni a kormánnyal kapcsolatban. Legutóbbi kutatásukban például arra jutottak, hogy Karácsony Gergely főpolgármester három hónapja kampányol a miniszterelnök-jelöltségért, de sem a teljes népességben, sem a kormánykritikusok táborában nem nőtt a népszerűsége. Az oldalukon azt írják, hogy jogi értelemben a Nézőpont Intézet Alapítványból és a Kutatópont Kft.-ből állnak. A Kutatópont tulajdonosa tavaly február óta már nem a Nézőpont Csoport, hanem Mráz Ágoston Sámuel, aki amúgy a Nézőpont Intézet vezetője.

Ő politikai elemzőként gyakori vendég a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló csatornákon és a 2020-as év meg is hozta az áttörést a Kutatópont Kft.-nek: a 2019-es 668 millió forintos forgalom 1,6 milliárd forintra hízott, a nyereség pedig 155 millió forint lett. Szintén Mráz Ágoston a fő tulajdonosa (Boros Bánk Levente is részvényes) a Nézőpont által 2017-ben létrehozott CEPER Central European Perspectives Zrt.-nek.

A CEPER – Közép-európai Nézőpont a magyar anyacéghez hasonlóan szemlézéssel, kutatással és elemzéssel foglalkozik, kiemelt célja a régió országaiban zajló politikai folyamatok megismerése, megértése és előrejelzése

- vallanak magukról.

A számaik is szépen alakulnak, hiszen a 2019-es 139 millió forintos forgalmat 2020-ban sikerült 603 millió forintra gyarapítani, ami 356 millió forintos profitot eredményzett. Szintén nagy ugrás történt az  Observer Budapest Médiafigyelő Kft.-nél: az ország legnagyobb médiafigyelő cége 2018-ban került a Nézőpont Csoport berkein belülre. Nagyon jól ment a média figyelése, ugyanis a 2019-es 775 millió forint forgalmat 2020-ban sikerült 2,1 milliárd forintra hízlalni. Lapunk is írt róla, hogy 2020 és 2022 között, 36 hónapon át médiaszemlézést, médiakutatást és médiaelemzést végeznek az Orbán-kormány számára nettó 5 milliárd forintért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.