3p

A politikai elemző szerint Orbán Viktor megalázta Novák Katalint, akit kormányoldalról is egyre inkább kritizálnak.

Török Gábor politikai elemző Facebook-bejegyzésben írta le véleményét a Novák Katalin körül kialakult botrányról, illetve a bejelentett alkotmánymódosításról.

"A kegyelmi ügy két közjogi főszereplője az előterjesztő-ellenjegyző Varga Judit és a kegyelemről szóló döntést meghozó Novák Katalin. Utóbbi politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad"

- írja a szakértő, aki szerint az alkotmánymódosítás hatalmas megaláztatás a köztársasági elnöknek.

"[Novák Katalin] azt a tervezett alkotmánymódosítást üdvözli éppen, akarja "jó szívvel" aláírni, amely arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket... Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről"

- fogalmaz Török, aki azt sem tartaná meglepetésnek, ha végül nem Varga Judit vezetné a Fidesz listáját az Európai Parlamenti választásokon.

Végső soron azonban a felelősség a miniszterelnöké, írja Török Gábor.

"A valódi főszereplő persze, mint szinte minden ügyben egy jó ideje, a miniszterelnök. A végső politikai felelősség nyilván az övé, és a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia. Számára a legnagyobb tanulság talán az lehet, hogy még egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem teljesen mindegy, hogy kik állnak a vártán. Jó dolog, ha egy politikus tud alkalmazkodni a modern mediatizált világ körülményeihez, de még jobb, ha minden tekintetben alkalmas a feladata betöltésére"

- írja, hozzátéve, hogy "elképzelhetetlennek tartja", hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy akár Áder János aláírt volna egy ilyen kegyelmi kérvényt.

Kocsis Máté is megszólalt

Jelezheti, hogy Novák Katalin kezét hajlandó lehet elengedni a Fidesz, hogy a párt frakcióvezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt firtatta, mi lehetett a kegyelmi döntés morális alapja.

"Ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás"

- mondta a politikus, aki nem meglepő módon bejelentette, hogy a Fidesz-frakció támogatja a miniszterelnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!